Franciskus och biskopsutnämningar

Förutom  en reform av kurian är biskopsutnämningar   Franciskus  mest  påtagliga och avgörande  möjlighet  att skapa  klimatförändringar i kyrkan som i förlängningen kan leda till reformer.

Kommer påven behålla sitt utnämningsprivilegium av biskopar eller kan han tänka sig att låta val av biskopar ske lokalt ?

Och kan Franciskus tänka sig att präster som är FÖR kvinnliga ämbetsbärare inte per automatik har diskvalificerat sig som biskopskandidater så är detta i sig att betrakta som en avgörande reform i rätt riktning ……….

Även John Allen har idag reflexioner kring Franciskus  och  biskopssituationen i USA.

”Francis has sketched a beguiling vision of a more merciful and compassionate church, one less invested in the culture wars, but pulling it off will require finding bishops to match.”

”He also said that he doesn’t want prelates with the ”psychology of a prince.”

http://ncronline.org/news/francis-imprint-us-bishops-may-take-time

// Irène

PS  Visst vore det skönt att slippa de klerikala  ”prinstyperna ”  och visst vill vi att kyrkan ska präglas av nåd och  barmhärtighet men  allt detta måste gå hand i hand med att  vi får tillstånd ett LÄROÄMBETE  som inser  att  katolska kvinnor  måste få SAMMA  RÄTTIGHET att pröva en prästkallelse som katolska män har och att katolsk lära  om att sexualitet hör hemma inom ett äktenskap måste bli  gällande även för homosexuella katoliker.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *