Kvinnliga ledares religiositet – en revolution !

samtliga utsökta målningar är av Bertil Petersson, konstnär Malmö

Det fina med vår nya ärkebiskop o med vår kvinnliga ambassadör i Vatikanen är att dessa kvinnor inte vill segla på jollar på världsreligioners havsyta.Nej, de strävar efter att finna Havets tysta vackra oändliga djup hellre än att segla i jollar till små öar med kraxande invånare som försvarar sig. Där män står beredda med pilbågar eller katekes i hög beredskap.

På djupet är havsytan bara en yta o nere i havets djup är allt levande förenat i ett o samma hav. Sanslöst vackert o inrättat. En g-domlig ande vilar i själva vattenflödet.

Kan förståelsen av detta vara en kvinnlig egenskap utifrån en egen genom årtusenden inhämtad erfarenhet?  Kvinnor har sedan mänsklighetens vagga hållit samman familjen.

Människan är som ett mikrokosmos och speglar den g-domliga emanationens samtliga stadier. Som sådant kan människan potentiellt förenas med ”det aktiva medvetandet”, det sista steget i emanationsprocessen, passagen till fullständig förening med G-d. För att få kontakt med det aktuella intellektet behöver mänskligheten knyta upp alla knutar dvs en process som innebär ett förandligande av det mänskliga intellektet.

Det inkluderar tvärvetenskap, tvärsamtal, tvärkultur och religionsdialog vilket du Ulla vår ambassadör i Vatikanen o du Antje är synnerligen goda representanter för. Tillsammans med oss inom den katolska reformrörelsen liksom den judiska reformrörelsen med deras kvinnliga rabbiner.

Ordet ”religion” har ju sitt etymologiska ursprung i latinets ”religio” och betyder ”g-dsfruktan”, ”g-dsdyrkan” samt ”respekt för det heliga”. Inget annat. Nada mas. Punkt slut. Möjligen ”band” resp ”binda samman”.

Samtidigt med att kvinnor nu träder fram utanför hemmets väggar o tar plats i samhället så kliver en del män innanför dessa väggar. Åtminstone i västvärlden. Roller förändras o kvinnor blir tom ärkebiskopar o ambassadörer i Vatikanen liksom förhoppningsvis snart kardinaler inom Romerska Katolska kyrkan.

Förutom strikta kyrkopolitiska frågor kan det tänka sig att dessa kvinnors religiositet även inkluderar en anda av  att vilja binda samman de g-dsfruktiga i en allomfattande respekt för det heliga? Och att detta görs utifrån en andlighet som hör det moderliga till?

”Man bör vandra som om man är i landsflykt, från ort till ort, helt o hållet för Himmelens skull, o därvid göra sig själv till ett fartyg för Shekhinah i exil”

Moses Cordovero

Kanske får ni tankar- kanske inte

// Agneta

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *