”Tsar” Putin möter biskopen av Rom

25 november väntas Rysslands president Putin till Rom för att möta påve Franciskus och Vatikanens nye statssekreterare Pietro Parolin som då också beräknas ha tillträtt sin tjänst i praktiken.

”The determined way in which Putin sought a meeting with Pope Francis is an important sign. It is not just the prospect of publicity that motivated the Russian president’s wish to visit the Pope. The strong impression among the upper echelons of Russian power over the past weeks has been that with Francis, the relationship between Russia and the Catholic Church can venture down new untrodden paths.”

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/world-news/detail/articolo/putin-francesco-francisco-francis-29445/

// Irène

PS Putin är rankad som nr 1 på Forbes Lista för världens mäktigaste personer. Påven  kommer på 4 plats.

http://www.forbes.com/powerful-people/list/

President Putins och patriark Kirills relation har aktualiserat den rysk-ortodoxa tanken  om ”symfoni” mellan kyrka och stat…….

Det var denna oheliga allians  Pussy Riot protesterade mot i febr 2012 i Kristus Frälsarens Katedral i Moskva.

”St. Maria, Virgin, Drive away Putin
Drive away! Drive away Putin!”

http://www.youtube.com/watch?v=ALS92big4TY

Maria Küchen i Sydsvenskan 11 juli 2012

”Pussy Riots performance var en högljudd åkallan där de bad jungfru Maria att agera mot Putin och anklagade ortodoxa kyrkans patriark för att tro på Putin snarare än på Gud. Banden är starka mellan Rysslands president och ryskortodoxa kyrkans patriark Kirill, vars förtjusning i lyxlägenheter och dyra schweiziska ur har fått vissa att ifrågasätta om han minns fattigdomslöftet han avgav när han blev munk. Putin låter sig gärna fotograferas försänkt i andakt i kyrkor, och Kirill säger att Putin har genomfört ett ”Guds mirakel” som ”befriat Ryssland från vad landet måste utstå under 1990-talet”. Putinkritiska kristna som kräver rättvisa val, har fått budskapet från sin patriark att en äkta ryskortodox troende inte ”har i sin natur” att delta i massmöten.”

Ryska punkgruppen Pussy Riot får alltmer stöd från omvärlden

12 maj 2012 ”Patriarch Kirill blesses Putin to serve Russia. Patriarch of Moscow and All Russia Kirill held a service at Blagoveschensky Cathedral in the Kremlin, attended by Vladimir Putin and his wife. Patriarch Kirill prayed for God to help the newly elected head of state in all affairs. As a gift from the Orthodox Church, the patriarch presented Putin with an ancient icon of Our Lady of Tenderness. The Blagoveschensky Cathedral was the home church of the Moscow grand dukes and tsars, who attended prayer there on special occasions.”

http://www.youtube.com/watch?v=6E_TgRPByPo

Professorn i slaviska språk vid Stockholms Universitet Per Arne Bodin har beskrivit hur i en ” ortodox hymn som sjungs i Ryska kyrkan på juldagen jämförs  kejsar Augustus och Kristus. De levde under samma tid och hade samma vision om ett världsrike, ett imperium. Båda ville ena världen under en härskare”

”När Augustus ensam styrde på jorden,
upphörde människornas mångstyrelse,
och när Du blev människa genom den
Allraheligaste,
försvann mångguderiet av avgudar.
Under ett världsrike var städerna,
i en gudomlig makt vann hedningarna tro.
Människorna inskrevs genom kejsarens befallning,
vi troende skrevs in i Guds namn,
hos Dig, vår Gud, bliven människa.
Stor är Din nåd, Herre, pris vare Dig.”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *