Signum och Dispatch International delar samma uppfattning

Som katolik skäms jag att läsa att Signum på sin hemsida helt oförblommerat och oreflekterat gör sig till språkrör för och till en svensk publik – helt utan egna kommentarer – vill vidarebefordra politiska ställningstaganden som marknadsförs av professor Mordechai Nisan under den avslöjande rubriken ”The end of dhimmitude” i Jerusalem Post -angående något som heter ”Christian Recriutment Forum”

Signum skriver under rubrik

”Kristna i Galileen tar sig ur underläge – dhimmistatus mot sitt slut”

http://signum.se/kristna-i-galileen-tar-sig-ur-underlage-dhimmistatus-mot-sitt-slut/

”En scenförändring är på gång med omvälvande kulturell och politisk betydelse för skeendet i Israel, Mellanöstern och hela världen. Vi bevittnar just nu en dramatisk förändring av förhållandet mellan judar, kristna och muslimer. De kristna i Galileen hävdar stolt sin förislamiska och icke-arabiska identitet och framhåller sin nygamla gemensamma orientaliska berättelse som arameiska och arameisktalande.”

Att Signum och Dispatch International delar samma uppfattning om Christian Recriutment talar för sig själv. Den senare skriver

”En ny proisraelisk rörelse bland de arabisktalande kristna markerar slutet för pan-arabismen som identitet. Denna revolutionerande utveckling kan få långtgående konsekvenser även utanför Mellanöstern.  När Fader Gabriel Naddaf hör att den svenska ärkebiskopen är en kvinna kan han och hans två prästkolleger från den grekisk-ortodoxa kristna församlingen i Nazareth nästan inte sluta skratta.Men skrattet förvandlas snart till sorg när Dispatch Internationals reportrar berättar för de lokala kristna här att ärkebiskop Antje Jackélen som sitt valspråk har: ”Allahu akbar” – Gud är större – det tusen år gamla stridsropet för muslimer ute på plundring och erövring.

­– Djävulen har tagit henne i besittning, säger Fader Gabriel utan minsta tvekan eller reservation.”

” Fader Gabriel Naddaf och Benjamin Netanyahu”

http://www.d-intl.com/2014/01/22/de-kristna-i-israel-forandrar-spelet-om-mellanostern/

För att tala klartext och göra en lång historia kort. Att kristna förföljs av muslimer i Mellan-Östern är en katastrof. Att judar åter börjar förföljas i Europa är en katastrof.

Men att judar och kristna nu vill slå sig ihop genom att kristna uppmanas att frivilligt göra militärtjänstgöring i Israel för att militärt tillsammans med judar bekämpa islam och muslimer är likaså en katastrof.

Retoriken som företrädare för Christian Recriutment Forum anför mot ”araber” påminner i mångt och mycket om retoriken på 30-talet som användes för att utse judar som syndabock och skapa den opinion som blev orsak till förintelsen.

Så länge som ABRAHAMS BARN  tillåts att i olika konstellationer bekämpa och förgöra varandra så länge får ingen av Abrahams efterkommande uppleva frid och fred för sig och sina efterkommande.

ABRAHAM  är fader till både ISAK  och ISMAEL  och alla fredssträvanden mellan deras ättlingar bör alltid utgå från och betona detta faktum och inte tillåta att två bröder gaddar ihop ihop mot en tredje. Liksom detta inte fungerar  i den lilla familjen utan där får förödande skadeverkningar så fungerar detta  inte  i den stora familjen – världsfamiljen utan får där världsförödande skadeverkningar.

// Irène

PS Lyssna på denna skrämmande retorik

http://www.youtube.com/watch?v=2gMNYPR48gQ

Signum  hänvisar  till  professor Mordechai Nisan
,  vars förödande retorik  åberopar islam  ”som säger att   ”söndagens folk” ”dvs de kristna som kommer att röna samma öde som ”lördagens folk” dvs judarna. ”

http://www.youtube.com/watch?v=jKJg17Nr8FI

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 svar på Signum och Dispatch International delar samma uppfattning

 1. Agneta Sofiadotter skriver:

  Irene,

  Verkligen tråkigt men föga förvånande.

  Dessvärre ser jag mestadels eller nästan alltid att de kristna bär den yttersta skulden.
  Hade jag varit jude med släkt mördad av kristna i kristna länder om o om igen genom generationer skulle jag kanske vara en av de paranoida israeler som bor i Israel.

  Hade araber o judar fått leva fria från kristendom hade detta aldrig hänt.

  ”De kristna i Galileen hävdar stolt sin förislamiska och icke-arabiska identitet och framhåller sin nygamla gemensamma orientaliska berättelse som arameiska och arameisktalande.”

  ….det där är ju manipulativt o falskt….de kristna ville ju etniskt rensa Jerusalem tämligen tidigt för ovälkommet folk o läror.De glömde snabbt det förislamska spektrat av mångkultur. Varför lyckas de alltid förvränga till egen fördel? Att Signum hänger på är väl inte konstigt…hur var det nu med slug feghet?

  samt

  det är fantastiskt att en kvinnlig ärkebiskop har det som valspråk… Helt helt underbart fint. Kanske en djupt troende…at last!

  Agneta

 2. Irène Nordgren skriver:

  Agneta

  Jag trodde inte mina ögon när jag läste Signum……….som om nya KORSTÅG skulle göra jorden till en bättre plats att leva på…….

  // Irène

  PS Dagens Seglora

  http://dagensseglora.se/2014/01/31/signum-publicerar-islamofob-artikel/

 3. Irène Nordgren skriver:

  I detta sammanhang åter viktigt att påminna om att i Sverige finns

  ”Abrahams Barn

  Abrahams Barn, som är religiöst och politiskt obundet, arbetar med konfliktförebyggande pedagogiska program för skolans alla stadier.
  Verksamheten omfattar kulturmöten och språkutveckling samt FN:s konvention om barnets rättigheter.
  Målsättningen är att sprida och fördjupa kunskap om kulturella traditioner i Sverige med hjälp av den s.k. IE-metoden (Identifikation skapar Empati). Denna utgår från berättelser och berättande och inbegriper bland annat identifikationsövningar i tal och skrift.”

  http://www.abrahamsbarn.se/

  // Irène

  PS Ett ”Abrahams Barn” program borde finnas i varenda kristen, judisk och muslimsk skola i hel världen !

 4. Irène Nordgren skriver:

  På IOA (Israeli Occupation Arcive) varnade Jonathan Cook redan i augusti förra året för ett israelisk-kristet värvningsforum med syfte bla att staten Israel ska kunna dra militära fördelar genom att öka splittringen mellan kristna och muslimer. Detta får som konsekvens också ökad splittring inom kristenheten.

  ”Leaders of Israel’s Palestinian minority have accused the Israeli authorities of intensifying efforts to push Christian and Muslim communities into conflict, as part of a long-running divide-and-rule strategy towards the country’s Palestinian citizens.”

  http://www.jonathan-cook.net/2013-07-31/israeli-army-recruitment-plan-aims-to-incite-christian-muslim-tensions/

  http://www.israeli-occupation.org/about/about-us/

  Här är länk till ett tal som hålls av yrkesmilitären Shadi Khalloul en av grundarna och språkrör för ”The Israel Christian Recruitment Forum”.

  Han bemödar sig oerhört för att bla påvisa hur judar och kristna har samma abrahamitiska rötter. Inte ett ord om att även muslimer har samma rötter.

  Shadi Khalloul åberopar också Zeev Jabotinksy den militante grundaren av den sionistiska terrororganisationen Irgun.

  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/jabotinsky.html

  I Sverige hyllas Jabotinsky av Ulf Ekman som uppkallat Livets Ords hjälporganisation ”Operation Jabotinsky. ”

  Så här fridfullt presenteras Operation Jabotinsky på Livets Ords Hemsida

  http://old.livetsord.se/default.aspx?idStructure=530

  Så här låter det om samma Operation Jabotinsky på Göteborgs Palestinagrupps hemsida.

  ”Livets ord hjälper genom organisationen Operation Jabotinsky ryska judar att bosätta sig i Israel. Ofta hamnar de i bosättningar på Västbanken. Därmed bidrar kristna svenskar till konflikten i Israel och Palestina. Okristligt” skriver Gunnar Olofsson från Göteborgs Palestinagrupp.

  http://www.fria.nu/artikel/82039

  Att Dispatch International delar de värderingar som ”The Israel Christian Recruitment Forum” pläderar för som i klartext innebär ett gemensamt militärt kristet –judiskt KORSTÅG mot islam är ju inte förvånande men att Signum gör det är HÅRRESANDE.

  // Irène

  PS PS Jag delar Avraham Burgs uppfattning ”Bosättarna på Västbanken är Israels verkliga fiender”

  ”Avraham Burg var talman i knesset (det israe¬liska parlamentet) 1999–2003 och är före detta ordförande för Jewish Agency och World Zionist Organization.”

  http://www.dn.se/debatt/bosattarna-pa-vastbanken-ar-israels-verkliga-fiender/

  ”Det är inte Israel som styr bosättarna utan bosättarna som styr Israel ” säger israeliske fredsaktivisten Uri Avnery.

 5. Rolf Nygren skriver:

  Irène,

  Tillåt en historiker, som inte vet så mycket om Muhammeds förfäder, att fråga en sak med anledning av entusiasmen för Abrahams barn. Om jag förstått saken rätt, så bygger Abrahams barn på tanken att både Jesus och Muhammed härstammar i rätt nedstigande led från patriarken Abraham/Ibrahim. Är det här en historisk sanning som klarar en källkritisk bedömning eller är det bara fråga om en ”tankekonstruktion”, för att nu bruka samma terminologi som ärkebiskop Hammar använder när han diskuterar jungfrufödelsens historicitet?

  undrar en professor i Uppsala

 6. Irène Nordgren skriver:

  Rolf

  Det hade underlättat för mig om du mer rakt på sak hade framfört vad du retar upp dig på i det du uttrycker som ”entusiasmen för Abrahams barn.”

  Att du som yrkeshistoriker reagerar på mitt blogginlägg om Christian Recriutment Forum med att ställa frågor kring den historiska autenticiteten kring en av Gamla Testamentets bibliska gestalter patriarken Abraham som traditionen daterar till ca 2000 år före Kr och som textmässigt dyker upp i Första Mosebok skriven ca 1000 år ? senare är något förbryllande.

  ”Är det här en historisk sanning som klarar en källkritisk bedömning………..” frågar du.

  Du vill att jag ska tala om för dig som historieprofessor huruvida Gamla Testamentets berättelser är objektivt sanna……….!

  Min poäng utgår från att berättelsen om Abrahams barn är subjektivt sann (alternativt ”tankekonstruktion”) för miljoner troende judar, muslimer och kristna som alla ser Abraham som sin gemensamme urfader. Därav dagens alla konflikter kring tex Tempelberget i Jerusalem.

  Som historiker vet du ju mycket väl att berättelser och myter bär inom sig enorma sprängkrafter precis på samma sätt som historiska historier som ”klarat källkritiska bedömningar”. Det är ingen skillnad när det kommer till utnyttjande i politiska syften vilket görs genom Christian Recriutment Forum. Problemet är emellertid den betoning som Christian Recriutment Forum gör på ENBART släktskapet/ bandet mellan judar och ”arameiska” kristna i rent politiskt syfte att söndra den arabiska befolkningen. Härska genom att söndra är strategin bakom Christian Recriutment Forum. Gemensamt korståg judar och ”arameiska” kristna mot muslimer.

  Det vi beskådar är den nya antisemitismen.

  Följande historia av den israeliske fredsaktivisten Uri Avneri.

  ”Ett telefonsamtal via ”hell-phone” från Dr Joseph Goebbels till hans chef Adolf Hitler: ”Mein Führer” utropar Goebbels upphetsat ”nyheter från världen. Det tycks som om vi varit på rätt spår i alla fall. Anti-semitismen erövrar Europa!”
  ”Utmärkt” säger Führern. ”Det innebär slutet för judarna”
  ”Hmm…….nja …….inte riktigt mein Führer.” ”Vi verkar ha valt fel semiter. Våra arvtagare, de nya antisemiterna, kommer att utplåna araber och alla andra muslimer i Europa. När allt kommer omkring finns det många fler muslimer än judar att utrota” skrockar Goebbels.
  ”Men judarna då?” fortsätter Hitler envist.
  ”Du kommer inte att tro mig, de nya antisemiterna älskar Israel och den judiska staten – och Israel älskar dem!”

  http://www.kyrkanstidning.se/debatt/den-nya-antisemitismen

  // Irène

 7. Rolf Nygren skriver:

  Bästa Iréne,

  Vi är kanske överens om att du gillar den pedagogiska modell som Abrahams barn bygger på. Det finns inget elakt i min förmodan att du till och med är entusiastisk inför vad Abrahams barn kanske kan göra för att försona kristna, judiska och muslimska barn. Jag kan till och med förstå att du inte är ensam om entusiasmen för den pedagogiska modell som det är fråga om. Den entusiasmen delar jag inte.

  Det finns nämligen ett problem med den här pedagogiken: Den bygger på en myt som kanske inte ens Muhammed själv trodde på, nämligen att han var släkt i rakt nedstigande led med Abraham/Ibrahim. Min enkla fråga är varför man överhuvud taget ska lura på barn en historisk tankekonstruktion, som inte klarar det mest elementära källkritiska test, låt vara i det högst vällovliga syftet att få dem att begripa att de inget vinner på att hata varandra. Tycker du att skrönor är något att bygga pedagogik på? Du kan svara på den frågan utan att blanda in Hitler eller dr Goebbels, som båda var riktigt duktiga på att lura folk med historiska skrönor.

 8. Anneli Magnusson skriver:

  Rolf,
  Jag tycker att du tar upp en viktig fråga när de gäller religioner, nämligen vad som är historiska fakta, myter, legender, partsinlagor från olika tider, litterära genrer osv. Alla religioner bär med sig ett arv av allt detta.

  Problemet som jag ser det är att oftast är det ett subjektivt urval av ovanstående som presenteras som historiska fakta, så här gick det verkligen till. Självklart är det tveksamt att undervisa, i synnerhet barn, på det sättet, men hur gör man i stället?

  Maria Schottenius skrev för inte så länge sedan att det är berättelserna, inte dogmerna som gör att en religion lever. Jag vet inte hur du tycker att man bäst för berättelserna vidare, eller kanske är det du inte vill att man ska göra? För min egen del tror jag att det är viktigt med en mångfald av historiens röster och att man också sätter in allt i en helhet.
  Anneli

 9. Irène Nordgren skriver:

  Rolf

  ”Tycker du att skrönor är något att bygga pedagogik på?”

  Innan jag svarar på din fråga vill jag fråga om du är den professor som forskat på ”Rätt, Integration och Mångfald i skolan” ?

  // Irène

 10. Rolf Nygren skriver:

  Iréne,

  Det finns ingen anledning att ventilera min min vetenskapliga verksamhet på Katolsk Visions blogg, eftersom den inte har ett dugg att göra med frågan om ideologin bakom Abrahams barn. Jag har ställt en enkel fråga till dig om det är en bra idé att bygga en konfliktlösande pedagogik på en skröna om Muhammeds släktskap med patriarken Abraham men har bara fått undvikande bortförklaringar. Jag får väl dra slutsatsen att du inte kan eller vill svara på den fråga jag ställer till dig. Vi får nöja oss med att frågan om Muhammeds släktskap med profeten Abraham är en from tankekonstruktion, bejakad av somliga och ifrågasatt av andra.

 11. Irène Nordgren skriver:

  Rolf
  Du skriver

  ”Jag har ställt en enkel fråga till dig om det är en bra idé att bygga en konfliktlösande pedagogik på en skröna………..”

  Tillåt mig le herr professor

  Det är begreppet ”skröna” som ställer till problem tror jag.

  I så fall skulle man också kunna säga att hela den svenska skolmodellen bygger på en ”skröna” eller
  ”from tankekonstruktion” som utgår från ett visst värderingsmässigt grundantagande nämligen ”skrönan” eller den ”fromma tankekonstruktionen” om alla människors lika värde.

  Vad skulle du svara en besparingsivrande skoladministratör alternativt en profithungrig skolbolagsägare som anser att denna ” skröna” / ”fromma tankekonstruktion ” om alla barns lika värde är ekonomiskt alldeles för kostnads- och resurskrävande och därför ingen ”bra idé att bygga på” pga av att skolan idag inte har råd att odla ”FROMHET” ?

  // Irène

 12. Rolf Nygren skriver:

  Bästa Irène,

  Jag ler inte åt dig. Jag tar inte så enkelt på den historiska sanningsfrågan att jag plottrar bort mig i argumenteringen som du gör. Antingen kan man genom historiska källor fastställa ett antagligt släktskap mellan patriarken Abraham/Ibrahim och profeten Muhammed, eller så kan man inte göra det. Om man inte kan, så bör man inte använda en uppdiktad släktlinje i pedagogiskt syfte. I det här fallet är uppdikten så pass grov att man gott och väl kan tala om skröna.

  När du sedan kommer dragande med ”tankekonstruktionen” om människors lika värde, så hamnar du fel. Likavärdesprincipen är ingen tankekonstruktion vilken som helst. Människors lika värde är en bärande princip för vårt demokratiska statsskick, vilket framgår av första kapitlet i regeringsformen. Av detta följer att likavärdesprincipen även ingår i skolans värdegrund. Det är väl alldeles fantastiskt om kristna, judiska och islamiska barn lär sig tolerans därför att de äger lika värde i stället för att bli itutade en släktskapsskröna som kan sågas i småbitar av vilken källkritiker som helst.

  Nu får det vara slutdiskuterat för min del på den här katolska tramsbloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *