Mer eller mindre tvärkyrklig polarisering med Ulf Ekman som katolik ?

Jag ställer mig själv frågan Mer eller mindre tvärkyrklig  polarisering med Ulf Ekman som katolik ?

Min gissning är att Ulf Ekman kommer att öka polariseringen såväl  inomkatolskt som tvärkyrkligt.

Ett första teckan på detta är för mig artikeln i Dagen där kyrkoherde Andreas Bergmann säger ”Jag stötte på dem en gång för tre år sedan, men annars har vi aldrig träffats, säger kyrkoherden i S:t Lars katolska församling.”

På frågan om Ulf Ekman ”kan bli en viktig medlem i församlingen”  svarar Andreas Bergmann

”– Nej, jag ser honom som en konvertit som alla andra och jag tror knappast att han får någon större roll.”

Samtidigt bekräftar kyrkoherden ”Den katolske biskopen, Anders Arborelius, utsåg en person som tog hand om undervisningen.”

http://www.dagen.se/nyheter/katolske-kyrkoherden-jag-blev-helt-forbluffad/

Varför inte tala klarspråk. Ulf Ekman är inte ”som en konvertit som alla andra.” Ulf Ekman är biskop Anders utvalda gunstling.  Låt oss se sanningen i vitögat.  Biskop Anders vill vara en HERDE för bara konservativa katoliker.  Vad detta kommer att betyda för Stockholms katolska stift   råder det säkert  olika uppfattningar om.  Att Ulf Ekman inte kommer att bli  en viktig medlem  i jesuiternas Sankt Lars församling  stämmer nog.

Min profetia  är att det blir i Domkyrkoförsamlingen i Stockholm som  Ulf Ekman ”kommer att bli en viktig medlem.”

En SUPERVIKTIG medlem. 

I biskop Anders  domkyrkoförsamling  återfinns  domprost Msgr. Marian Jancarz och Msgr Stjepan Biletic. Jag behärskar mig och avstår från att kungöra mitt personliga omdöme efter att ha haft med dessa båda HERRAR   att göra

Ulf Ekman fortsätter också att vara  ”en viktig medlem”  i det sista reservatet för utrotningshotade kvinnoprästmotståndare i Sverige  där Ulf Ekman – tillsammans med bla biskop Anders,  broder Caesarius och biskop em Biörn Fjärstedt  – kommer att öka  tvärkyrklig polarisering  inom  svensk kristenhet  under det ironiska namnet Enhetens kyrka.

”Drygt 250 personer slöt upp vid öppningsgudstjänsten för Enhetens kyrka i Östanbäcks kloster. Foto: Per Englund”

Invigningen 2012  i  Världen Idag

http://www.varldenidag.se/nyhet/2012/08/01/Forsta-gudstjansten-i-Enhetens-kyrka/

2008 skrev Gert Gelotte och jag  artikeln  ”Ekumenisk rörelse som väcker frågor” i Kyrkans Tidning som avslutades med orden ”Enhetens yttersta lackmustest. Biskoparna Bertil Gärtner och Anders Arborelius, tar emot nattvard tillsammans med Mark Levengood och Jonas Gardell av biskop Caroline Krook?

(Finns ej på nätet men på KV blogg).

http://www.katolskvision.se/blog/?p=84

Sedan dess har omnämnde biskop Gärtner avlidit och Caroline Krook pensionerats.

Slutklämmen skulle kunna uppdateras och idag kanske lyda så här ?

Enhetens yttersta lackmustest. Biskop em  Biörn Fjärstedt och biskop Anders Arborelius tar emot nattvard tillsammans med Mark Levengood och Jonas Gardell av biskop Eva Brunne ?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 svar på Mer eller mindre tvärkyrklig polarisering med Ulf Ekman som katolik ?

 1. Krister Janzon skriver:

  Irène,
  Du skriver ”I biskop Anders domkyrkoförsamling återfinns domprost Msgr. Marian Jancarz och Msgr Stjepan Biletic. Jag behärskar mig och avstår från att kungöra mitt personliga omdöme efter att ha haft med dessa båda HERRAR att göra”

  Är detta en juste samtalsstil? Svar: Verkligen inte, anser jag.
  Eller mera att se som ett ”berättigat sätt att sätta sig på några HERRAR”? För det är ju alltid rätt att göra?

  Krister

  PS I övrigt finns en del tänkvärt ditt inlägg; jag tror också att Ulf och Birgitta Ekmans konversion av en del kan komma att uppfattas och användas som du berör. Men andra utfall och betydelser av denna ”kändiskonversion” kan också skönjas. Jfr Sievert Ödholms inlägg i SVT-soffan.
  DS

 2. Irene Nordgren skriver:

  Dagens Seglora

  Arne Carlsson skriver under rubrik ”Ulf Ekmans dolda agenda”

  ”Man kan ju undra om Ulf Ekmans försök att ta över församlingen i Donetsk var ett led i en anpassning av verksamheten för att kunna närma sig Katolska kyrkan? Kan det finnas en annan agenda för Ulf Ekman än den rent personliga önskan att tjäna kyrkans enhet när han konverterar. Om hela Livets ord-rörelsen på sikt konverterar till den katolska karismatiska rörelsen öppnas en världsvid marknad för den produkt som Livets ord står för. Ekonomiskt skulle det ge den redan rika familjeägda företagskoncernen Livets ords stiftelse möjlighet att expandera kraftigt. I Ryssland skulle den romersk katolska kyrkans ställning förstärkas i förhållande till den ortodoxa kyrkan. Politiskt skulle en västorienterad romersk katolsk rörelse i Ukraina verksamt bidra med en uppluckring av de rysktalande regionerna.

  Den hänsynslösa kampen om församlingarna i Ukraina väcker många frågor i samband med de båda makarnas konvertering till den katolska tron. Om det är en samvetsfråga för Ulf Ekman blir det då inte en samvetsfråga också för Livets ords medlemmar?”

  http://dagensseglora.se/2014/03/14/ulf-ekmans-dolda-agenda/

  // Irène

 3. Irene Nordgren skriver:

  Tyvärr har Bengt Malmgren raderat nedanstående inlägg jag gjort på Bengts Blogg.

  Bengt har ansträngt sig extra att inte förmedla den inomkatolska misstänksamheten
  mot Ulf Ekmans ”simtur över Tibern”. Ty det som inte syns -det finns inte …….. Katoliken Bengt vill använda UNDVIKANDE som styrmedel i debatten. Dvs undvika länka till inomkatolska åsikter som talar MOT Bengt.
  Sorgligt att Bengt dessutom som Bloggägare utnyttjar sitt privlegium att kunna förbli OEMOTSAGD och därigenom nu öka risk för polarisering.

  http://bengtmalmgren.wordpress.com/2014/03/14/bra-for-katolska-kyrkan-bra-for-livets-ord-bra-for-kristenheten-i-sverige/
  ********************************************************************

  Bengt

  ”Jag gör ingenting annat än kommunicerar genom mitt skrivande och försöker uttrycka mig,”

  Javisst och för att få bränsle till ditt skrivande och din kommunicerande håller du dig ajour genom att LÄSA vad andra skriver på sociala medier, på bloggar, twitter osv.

  Jag gör likadant. Men KV blogg är en speciell blogg pga att biskopen en gång utfärdat en varning mot nätverket Katolsk Vision.

  Pga detta är det många katoliker (och icke-katoliker) som läser KV blogg men inte vill /vågar erkänna detta. Det har jag bevis på. Men du har inte varit av den förnekande sorten vilket bidragit till att jag tyckt det var speciellt kul att / när vi haft våra katolska bloggdispyter.

  Du läser fortfarande KV blogg regelbundet men nu vill du inte längre stå för det. Det är skillnaden som gör mig besviken. Om du aldrig haft för vana att läsa KV blogg tidigare eller nu så hade situationen varit en annan. Alla kan inte läsa allt. Men du är och har alltid varit extremt nyfiken och intresserad av vad som skrivs på KV blogg utan att dock numera vilja låtsas om det. Jämför med när du rebloggar från personer du har respekt för…….. Eftersom du är extremt noggrann med att vanligtvis länka i det oändliga så blir det extremt tydligt att du nu inte längre vill att det ska SYNAS för omvärlden att du läser och till och med tillåter dig att inspireras av KV blogg.

  Du skriver
  ” jag är ledsen att jag inte oftare länkar till Katolsk Vision, men jag drar mig för att göra det eftersom bloggen innehåller i min smak alltför mycket av onödiga personangrepp och dessutom internt tjafs mellan de som skriver. Jag vill bespara mina läsare att hamna i sådant.”

  Jag köper inte denna förklaring ty KV blogg är numer en västanfläkt jämfört med hur det varit då du inte drog dig för att länka.

  Du har ingen skyldighet att redovisa dina bevekelsegrunder att inte vilja skylta med att du läser KV blogg men snälla Bengt försök inte slå i mig några efterkonstruerade förklaringar ……..

  // Irène

 4. Irene Nordgren skriver:

  Tyvärr har Bengt Malmgren nu infört censur på Bengts Blogg när det gäller kommentarer om Ulf Ekman som inte är kompatibla med Bengts bedömningar. Detta samtidigt som Bengt tycker det är ”grov överdrift” när jag uttalar risk för kommande TVÄRKYRKLIG POLARISERING inom svensk kyrklighet.

  Bengt skriver

  ”Ulf har ju inget vigt status i Katolska kyrkan utan är, blir menar jag, vanlig lekman.”

  Min nedanstående kommentar på detta raderas av Bengt

  ”Ulf har ju inget vigt status i Katolska kyrkan”

  Du glömmer ordet ”ännu ”. Ska vi slå vad ?

  Som gift kan Ulf Ekman dock aldrig bli biskop. Men Ulf Ekman kan bli informell hjälpbiskop. På den posten har Stockholms katolska Stift tidigare visat ovanlig flexibilitet och ÖPPENHET då stiftet tex till och med haft en kvinnlig hjälpbiskop i Maria Hasselgren.

  // Irène

 5. Lars Erik Bergqvist skriver:

  Oj vad hätskt, hatiskt och fyllt av vrede som här uppvisas !

  Helt i motsats till vad Herren Gud den Treenige påtalar att vi skall vara.
  Låt oss istället uti ödmjukhet skåda allas vår egen bjälke uti vårt eget öga istället för det lilla grandet hos den andre. Så att vi kan hjälpa varandra istället och dår istället fråga om vår nästas åsikter och förklaringa. Det är ju så lätt att missförstå varandra.

  +
  L.E.

 6. Agnes skriver:

  Kanske kommer Ulf Ekman splittra och förstöra katolska kyrkan också, detta sagt utan att vara katolik

  mvh A

 7. Krister Janzon skriver:

  Agnes,

  Menar du något seriöst med din undran?

  Det är inte rimligt att säga att Ulf Ekman har splittrat eller förstört Livets Ord.

  Och effekterna i/på Katolska kyrkan torde inte bli någondera:splittra och förstöra.

  Krister

 8. Anneli Magnusson skriver:

  Krister,
  Det är modigt av dig att våga sia om framtiden, med tanke på hur uppläxad Iréne blev av Samuel när hon gjorde det. Alltså huka er gubbar!
  Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *