Ljus och mörker på Irland

Vänner,

Nuntien på Irland har i ett uttalande målat en mycket ljus bild av kyrkans situation och framtid på den gröna ön. Framtiden ser helt annorlunda ut, invänder Seán McDonagh SSC, talesperson för prästorganisationen ACP (Association of Catholic Priests).

”The nuncio called for women to play a more visible role in the Church, but he doesn’t say what these roles might be. If he were to spent a half an hour in a class of 17-year-old girls, he would get an earful about what young Irish women think of the way they are treated by the Church. ”

http://www.thetablet.co.uk/blogs/1/386/the-rosy-picture-painted-by-the-nuncio-to-ireland-is-an-illusion

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Ljus och mörker på Irland

  1. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    Irländska prästorganisationen Association of Catholic Priests (ACP) är verkligen på bettet !

    http://www.irishcentral.com/news/Irish-priests-calls-for-ordination-of-women-and-marriage-in-Church.html?utm_source=Copy+of+USCCB_NOLA&utm_campaign=kickstarter&utm_medium=email

    Hur länge ska det ta i Stockholms katolska Stift tills någon enda en präst tar bladet från munnen ……?

    Nej här klagas det bara på hur stackars katolska präster måste slita, att de inte får ordentlig semester att de knappt får gå i pension osv

    // Irène

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    Det brukar heta att vi inte har någon prästbrist i Sverige. Det stämmer möjligen i Stockholm, men inte i resten av landet. I hela Norrland finns bra två församlingar, Sundsvall och Luleå. Till Luleå är det särskilt svårt att få fram någon som vill bli kyrkoherde eller kaplan. Inte så konstigt. Vem vill leva i bilen? Prästen i Luleå förväntas serva hela övre Norrland. Avstånden är enorma!
    Att öppna prästämbetet för kvinnor och att avskaffa pliktcelibatet skulle lösa en del av problemet, men inte hela.
    Det kommer alltid att finnas små församlingar som inte kan göra anspråk på en präst på heltid. Om dessa församlingar inte skall lämnas åt sitt öde behövs präster på deltid och präster på fritid. Ordets gudstjänst med kommunionutdelning kan inte ersätta eukaristifirandet.

    Gert

  3. Pingback: Katolsk Vision » Signums enfald mörkar katolska kyrkans mångfald

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *