Evangelikala ”eukaristisimulanter” not a big deal – längre……

Signum påannonserar idag under rubrik

”Seminarium om evangeliskt och katolskt”

”Svenska Evangeliska Alliansen (SEA) och tidningen Dagen arrangerade onsdagen den 4 juni i Stockholm en seminariedag på temat ”Evangeliskt och katolskt”. Man inbjöd till reflexion kring frågorna: Vad har evangeliska och katolska kristna gemensamt? Vad är det som skiljer evangelisk och katolsk tro åt? Behövs en reformation?    Seminariedagen inleddes med två föredrag; ett av ordföranden för SEA, Stefan Gustavsson, och ett av Signums chefredaktör Ulf Jonsson. Därefter diskuterades frågorna vidare i ett panelsamtal. Hela evenemanget filmades och finns nu tillgängligt på YouTube. Man kan se det genom att klicka på denna länk” :

https://www.youtube.com/watch?v=g4E3UabVsGE

http://signum.se/seminarium-om-evangeliskt-och-katolskt/

// Irène

PS  Som reformkatolik gör jag följande reflexion.   Ulf Jonsson SJ –  från Newmaninstitutet och chefredaktör för Signum – som en av de medverkade på seminariedagen – verkar inte på något sätt ha behov av att MARKERA att en av skillnaderna mellan katolskt och evangelikalt  är  synen på eukaristi.

Ulf Jonssons Signum hade oerhört bråttom att förmedla nyheten om att ordförande för Wir sind Kirche Martha Heizer  hade blivit exkommunicerad i katolska kyrkan.

Signum skriver

”Skälet är att de regelbundet simulerat firande av eukaristin, en handling betecknad som delictum gravius [allvarligare överträdelse, öv. anm.] och belagd med exkommunikation, det vill säga uteslutning från kyrkans sakrament.”

http://signum.se/ledarna-for-rorelsen-wir-sind-kirche-i-osterrike-exkommunicerade/

Sett ur Ulf Jonssons katolska perspektiv så är med logisk nödvändighet medlemmarna i SEA (Svenska Evangeliska Alliansen) ”eukaristisimulanter ”.  Jag hörde dock inte att Ulf Jonsson tog upp denna aspekt som en  skillnad värd att påpeka i jämförelsen mellan katolskt och evangelikalt.

Jag tror orsaken till denna diskretion  står att finna i Stefan Gustavssons inledningsanförande där han refererar till  den gemensamma hållningen i en rad ”etiska frågor” som tex det  goda samarbete Stefan Gustavsson haft med biskop Anders Arborelius i tex ”KAMPANJEN BEVARA ÄKTENSKAPET.”

Stockholms katolska stift illustrerar gång på gång  sin ambition att  ensidigt söka sig till kristna dialogpartners  utifrån deras syn på  frågan om abort, om  homosexuella och på kvinnor som vigda ämbetsbärare.

”Rätt”  syn i dessa frågor  – och ”eukaristisimulerande”  är av underordnad betydelse.

”Fel” syn i dessa frågor och ”eukaristisimulerande” är förstasidesnyhet för Signum som ett sätt att visa att exkommunikationen  av Martha Heizer  var en adekvat sanktion.

Wir sind Kirche har av prefekten för Troskongregationen kardinal Müller kallats för ”parasitära existenser.”

Och vilken metod är mer effektiv att bli kvitt ”parasitära existenser”  än exkommunikation ?

Ut med dom och in med nya ”RÄTTROENDE”  katoliker från tex evangelikalt håll……

Blir Peter Halldorfs son Joel Halldorf nästa katolska konvertit ?   I varje fall försvarade Joel Halldorf mer katolsk än pingstevangelikal syn på tingens kyrkoordning under seminariedagen……..

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Evangelikala ”eukaristisimulanter” not a big deal – längre……

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    Exkommuniceringen av Martha Heizer ger mig anledning att ställa tre frågor till Ulf Jonsson, eller någon annan, vem som helst, med ledande ställning i stiftet och/eller Signums redaktion.

    Blev Martha Heizer exkommunicerad:
    – därför att hon inte kan fira eukaristin? Gjorde hon sig därmed skyldig till ett slags andligt bedrägeri?
    – därför att hon inte får fira eukaristin? Bestod hennes brott i så fall i vad som kan liknas vid olovlig körning. Hon kan med har inte myndigheternas tillstånd.
    – därför att hennes handling var olämplig. Kan man i så fall säga att inget hindrar henne, mer än hänsyn till kyrkans enhet?

    Därtill kan jag naturligtvis inte låta bli att fråga den som eventuellt svarar om exkommuniceringen var en rimlig och proportionell påföljd?

    Jag hoppas verkligen att någon vill svara. Det är nämligen av stor vikt att vi vet vilken sorts konflikt vi talar om.

    Gert

  2. Agneta Sofiadotter skriver:

    Irene o Gert

    Jag blir stolt om ni inte ger er i er strävan att ställa Signums redaktion mot väggen.
    Frågorna är så viktiga att det kan finnas andra medel att till…andra tidningar att ta till.
    Det handlar både om journalistik hederlighet som demokrati.
    De borde skämmas som kristna, som demokrater o som journalister!

    Jag är stolt över er, Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *