Åke Bonnier skriver öppet brev till Marcus Birro

Biskop Åke Bonnier skriver idag 11 juli ett öppet brev till Marcus Birro med anledning av att Birro bestämt sig för att konvertera till katolska kyrkan och  i samband med detta uttalat sig  om svenska kyrkan och dess företrädare.

”Bäste Marcus,

Jag skriver detta öppna brev till Dig väl medveten om att Du kanske aldrig kommer att läsa det, väl medveten om att väldigt få läser min blogg om jag jämför med alla dem som läser de s k ”kvällstidningarna”. Men trots allt vill jag ändå skriva av mig något av mina tankar, de tankar jag fick efter att ha läst Ditt generalangrepp på Svenska kyrkan i Expressen den 9/7 (

Jag vill självklart och av hela mitt hjärta gratulera Dig till Ditt beslut att påbörja konverteringsprocessen in i den romersk katolska kyrkan eftersom Du enligt egen utsago känner Dig som katolik. Jag hoppas att Du ska känna att Du kommit hem när konvertionen väl är genomförd.

Men denna konvertionsresa som Du nu tänker påbörja ger Dig trots allt inte rätt att skriva generaliseringar och felaktigheter om det trossamfund Du hittills tillhört. Därför skriver jag detta öppna brev.”

Läs brevet i sin helhet här.

http://blogg.svenskakyrkan.se/akebonnier/2014/07/11/oppet-brev-till-marcus-birro/

// Irène

PS  Jag vet inte hur många gånger jag som ”född”  katolik alltsedan barnsben hört katolska präster uttala sig negativt, fientligt och hånfullt om svenska kyrkan och dess företrädare.

Som vuxen katolik skäms jag över att så varit fallet och skäms över hur katolska barn i Sverige i en katolsk skola manipulerats till att tycka ILLA om svenska kyrkan och om protestanter.

Den som tiger samtycker.

Att katolska företrädare tiger som muren trots den blivande katoliken Birros attacker mot svenska kyrkan och mot dess nya ärkebiskop kan jag  inte tolka på annat sätt än att  man från Stiftshåll  håller med Birro och gläds över dennes ”frispråkighet”.

Som katolik skäms jag över att katolska  företrädare  på bla Signum  låtit Birro STÅ OEMOTSAGD i dennes utspel gentemot svenska kyrkan och nya ärkebiskopen och istället öppet inviterat honom på ”en espresso. ”

Som katolik skäms jag över att det blev en biskop från svenska kyrkan som till slut tar bladet från munnen istället för en katolsk biskop…….

Marcus Birro och polariseringen inom svensk kristenhet


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

21 svar på Åke Bonnier skriver öppet brev till Marcus Birro

  1. Agneta Sofiadotter skriver:

    Marcus Birro är en de som svarar under kommentarerna till Bonniers öppna brev. Ett varmt kort svar att han ska svara Bonnier i helgen. Ser fram mot detta. Det kan komma något gott utav detta. Marcus Birro är ju människa som lever sina känslor o det gillar jag. Fastfrusna idéhistoriker till kristna är ju dö-läge.

    Agneta

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène.

    Biskop Åke Bonnier skriver mycket bra och hans definition av reformation borde passa lika bra i vår katolska kyrka, Eclesia semper reformanda.

    Marcus Birros konversion är en offentlig händelse. Det skulle hedra biskop Anders Arborelius om han skrev ett offentligt brev där han välkomnar Marcus Birro men klargör att han inte delar hans uppfattningar om Svenska kyrkan – för det gör han väl inte?

    Gert

  3. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    Du efterlyser att biskop Anders ”klargör att han inte delar hans dvs Birros uppfattningar om Svenska kyrkan………..” och tillägger ”för det gör han väl inte?”

    Mitt svar är att biskop Anders TALANDE TYSTNAD just talar för sig själv och illustrerar att biskop Anders delar Marcus Birros uppfattningar om svenska kyrkan även om biskop Anders inte skulle uttrycka sig lika burdust och osofistikerat som Marcus Birro.

    Biskop Anders OFFENTLIGA blixtuttryckning på Stiftets hemsida mot Katolsk Vision visar att biskop Anders inte alls drar sig för att i egenskap av biskop på sitt AUKTORITÄRA sätt visa sin uppfattning när det gäller.

    Jag upprepar ”när det gäller” underförstått när biskop Anders ser ett hot ………

    Liksom Marcus Birro är du Gert en offentlig person och det är först när offentliga personer MANIFESTERAR sina åsikter som saker och ting blir intressanta som HOT ELLER MÖJLIGHET …….

    I KV ser biskop Anders dig – som offentlig person – som ett HOT som måste avvärjas genom utfrysning, boycott etc

    I Birro – liksom i Ulf Ekman – ser biskop Anders en MÖJLIGHET som ska tas tillvara genom att FÖRBEHÅLLSLÖST hållas om ryggen, banas väg för och på olika sätt puschas på.

    Jag vet sedan tidiga barnsben hur det katolska klerikala väldet tänker och resonerar i Sverige. Det hittas alltid nya anledningar till att inte förhålla sig till svenska kyrkan som till en jämlik partner…..

    När jag växte upp så var den påstådda bristande frånvaron av apostolisk succession inom svenska kyrkan ständigt på tapeten och utgjorde den förklaring till varför vi barn skulle AKTA oss för protestanter och deras präster och deras kyrkor…..

    Andra Vatikankonciliet har aldrig slagit rot i Sverige …….. Urvalet till att bli präst är alldeles för SNÄVT vilket får ödesdigra konsekvenser för katolska kyrkan bla i Sverige som blivit hänvisad till att hålla tillgodo med prästimport från länder i vilka den officiella katolska kyrkan ligger ljusår från andra Vatikankonciliet typ Polen. Även i Polen finns dock radikala katolska grupperingar men det ser polska prästerskapet i Sverige nogsamt till att det inte kommer gemene svensk katolik till del……

    Min geografiska hemförsamling har en polsk kyrkoherde …….My God vilka predikningar …….

    Nu får biskop Anders snart både Birro och Ulf Ekman att gå armkrok med i sina ekumeniska strävanden med sådana kristna som biskop Anders anser KOSHER …..och dit Gert hör varken du eller Katolsk Vision…..

    Till sist.

    Biskop Åke Bonnier (liksom ärkebiskop Antje Jackelén) är för mig ett FÖREDÖME i att vara BISKOP dvs visa AUKTORITET utan att vara AUKTORITÄR.

    Detta i motsats till min katolska biskop som visar det MOTSATTA……..

    // Irène

  4. Irene Nordgren skriver:

    Apropå Birro

    Ann Heberlein skriver i Sydsvenskan 11 juli en lysande artikel under rubrik

    ”’Kristen'” har i svensk offentlighet blivit synonymt med Siewert Öholm, Marcus Birro, Dag Sandahl och deras likar”

    http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/vi–de-andra-kristna/

    // Irène

    PS Siewert Öholm hör till Världen Idags bärande bjälkar ……

    Här ett SMAKLÖST smakprov

    ”Jackelén måste förstå saklig kritik”

    http://www.varldenidag.se/nyhet/2013/12/04/Siewert-Oholm-Jackelen-maste-forsta-saklig-kritik/

  5. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    Ann Heberleins artikel är på pricken.

    Gert

  6. Anneli Magnusson skriver:

    Ja, Ann Heberlein verkar höra samma varningsklockor som vi.
    Anneli

  7. Agneta Sofiadotter skriver:

    Artikeln är bra. // agneta

  8. Irène Nordgren skriver:

    Nu har Birro kommenterat Ann Heberleins artikel i Sydsvenskan.

    http://blogg.varldenidag.se/birros-blogg/heberleins-vaderkvarnar/

    Artikeln verkar ha tagit skruv på allvar på Birro…….Världen Idags uppburna mediestjärna som nu också tillåtits att starta en videoblogg på Världen Idag under namn ”Birro betraktar ”

    Det säger en hel del om Birros självbild om han har behov av att kontinuerligt nu också mata sina hängivna beundrare med fullkomligt ointressanta videoklipp om och med sig själv ………..

    ”premiäravsnittet” kan beskådas härnedan …..

    http://blogg.varldenidag.se/birros-blogg/premiar-for-birro-betraktar/

    // Irène

  9. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    Birro säger att han vill bli lämnad i fred. Det är enkelt. Lämnar han andra i fred blir han själv lämnad i fred. Men lika hård som Birro är mot andra, lika ömskinnad är han får igen med samma mynt.

    Gert

  10. Anneli Magnusson skriver:

    Ja, vill Birro bli lämnad i fred får han använda ett mildare tonläge. Det ska bli mycket intressant att se vad som händer om han, när han konverterat, fortsätter att offentligt hävda att homosexuellas kärlek är lika mycket värd som heterosexuellas. Gör han det kommer jag att känna mer respekt för honom. Men han lär få huvudvärk när han slår i Katolska kyrkans låga tak…
    Anneli

  11. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    ”Men lika hård som Birro är mot andra, lika ömskinnad är han får igen med samma mynt.”

    Eller hur……! Balla Birro gillar inte att bli måltavla för andras balla FRISPRÅKIGHET.

    Balla Birro vill ha ensamrätt att skriva balla frispråkiga krönikor om andra ……men ogillar skarpt när andra skriver balla frispråkiga krönikor om honom…..

    // Irène

  12. Susanne skriver:

    Tack för ett gott inlägg i debatten.

    Det är nog så att vi som vill ha en öppen mer tolerant kristendom (oavsett om den tar form i en protestantisk eller katolsk kyrkobildning) måste börja göra våra röster hörda för annars blir den konservativa rösten det som är kristendom för många.

  13. Agneta Sofiadotter skriver:

    Åke Bonnier är en respekterad man o Ann Heberlein går inte av för hackor. Nu tycker jag inte som er tre. Hoppas att det är ok. Att ni ser det som ok o tom bra.

    Jag förstår Birro i det hans skriver. Ann Heberlein är en tuff kvinna här i Lund o i vissa stunder iskall i diskussioner. Hon är mkt karriärsmedveten o vet vad som syns o hörs o vad som kan spelas ut mot vad. Det finns många som inte önskar deltaga i debatter när hon sitter i panel o det finns skäl därtill o att jag så säger har inget med kön att göra. Birro är impulsiv o väldigt mkt människa o mjuk o kanske lite bombastisk. Jag har alltid förundrat mig över att han är så offentlig o etablerad i media som han är.

    Jag är glad för att en Birro finns just som han är. Som folk är mest. Alla är inte radikala eller konservativa …många är lite både ock….o bäst är när man kan vara självkritisk (vilket för mig är mognad o intelligens).

    Jag tycker ni är för hårda.

    Agneta

  14. Anders Gunnarsson skriver:

    Vad är det som är bra med Heberlein:s artikel?

  15. Irene Nordgren skriver:

    Anders Gunnarsson

    Av din fråga drar jag slutsatsen att du INTE tycker Heberleins artikel är bra.

    Det är helt OK.

    Du har behov av att jag ska förklara men tyvärr motsvarar inte ditt behov ett behov hos mig.

    // Irène

  16. Anders Gunnarsson skriver:

    Irene

    Då Heberleins meningsmotståndare sågar hennes debatteknik jäms fotknölarna, kanske ert hyllande kräver försvar.

    Det är ad hominum, halmgubbar o härskarteknik en mas.

    Är sådant berömvärt?

    Helgar ändamålet medlen, hur lågt man än sänker sig???

  17. Irene Nordgren skriver:

    Sorry Anders Gunnarsson

    Varken mitt behov av att förklara mig, försvara mig eller att få beröm har ökat.

    // Irène

  18. Anders Gunnarsson skriver:

    Irene

    Din tystnad talar också i all sin modlöshet o osaklighet.

    Allt Gott

  19. Irène Nordgren skriver:

    Allt Gott själv Anders !

    // Irène

  20. Marie skriver:

    Jag blev katolik i mars i år efter över 20 år som frikyrklig, men jag blev inte katolik pga av missnöje med mitt kyrkliga sammanhang och trots att jag blev katolik just då paret Ekman offentliggjorde sina planer på att konvertera och hela frikyrkan, inklusive mina vänner, tycktes explodera av avsky och skräck inför allt katolskt och jag blev mycket ledsen, var jag helt övertygad om att hårda eller nedsättande ord ffrån min sida inte kommer att göra Kristi kropp i sin helhet något gott. Varje gång jag frestas att bli frän eller hånfull – för det kan jag vara – är det något inom mig som sätter stopp. Birro är ny på något vis. Omogen som kristen. Jag hör ofta mycket ont om SvK från de som själva är aktiva där, men det finns mycket gott och bra i SvK, många hängivna och uppriktiga kristna. Jag reagerade för att Birro vill bli katolik pga Franciskus I. Birro tror att det är vår nuvarande påve som har som genom ett trollslag förvandlat kyrkan till något fantastiskt och vitalt. Det är, tror Birro bland annat, Franciskus som tagit tag i pedofilskandalerna. Det var Ratzinger som redan innan han blev påve arbetade ingående med det. Katolska kyrkan var redan fantastisk och vital – och trist och stel för en så stor kyrka rymmer nästan allt – men Birro hade inte lagt märke till det. Helt okej att han gillar påven. Helt okej att han upptäckt mer av vad Katolska kyrkan är. Men han är inte riktigt insatt och sin vana trogen talar han ändå öppet och utan rädsla.

    Den här avskyn mot protestanter som ni talar om har jag inte upplevt i det land där jag bor. Katolska kyrkan dominerar visserligen här, men man tar fritt och ledigt intryck och inspiration från baptistiska kyrkor av olika slag. Det kanske är tryggheten i en ohotad position som gör det medan många katoliker i Sverige känner ett behov av att markera mot protestanter?

  21. Agneta Sofiadotter skriver:

    Hej Marie

    Vilket land bor du i?

    Jag ger dig rätt i att att Ratzinger nog försökte göra vad han kunde men det tragiska är att Benediktus blev omtalad ofta som Ratzinger istället för sitt påvliga namn vilket inte Fransiskus blir dvs han omtalas bara som Fransiskus. Det måste ju betyda något, eller hur?

    Jag tror inte förre påven orkade längre o jag tycker lite synd om honom …har alltid gjort… de tog ifrån honom hans katt när han blev påve. Så kargt så ensligt o så kallt …ett hierarkiskt system kan vara när …….dess existentiella rätt att existera baseras på……

    …….. att G-d är kärlek.

    vänligen Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *