Nästan glömda kvinnor

Vänner,

Den 21 april höll Elizabeth Johnson, professor i teologi vid jesuiternas Fordham universitet i New York, en föreläsning om Maria från Magdala och andra kvinnor i evangelierna och den tidiga kyrkan.

Det är en på samma gång populär som akademiskt briljant föreläsning. Lyckligtvis finns den på nätet. Här är länken till en timmes koncentrerad spirituell bildning:

http://digital.library.fordham.edu/cdm/ref/collection/VIDEO/id/824?utm_source=Link+to+Sr.+Elizabeth+Johnson+talk&utm_campaign=Advent+2013-Week+1&utm_medium=email

Vid sidan om föreläsningen är det också synnerligen intressant att lyssna på hur universitetets dekanus C. Colt Anderson introducerar Elizabeth Johnson. Det är ett exempel på hur ett universitet lett av jesuiter fortfarande kan ha modet att stå längst fram där det blåser som mest och debatten är som hetast. Tänk om de svenska jesuiternas Newmaninstitut i Uppsala kunde låta sig inspireras.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Nästan glömda kvinnor

  1. Sr Madeleine Fredell OP skriver:

    Den här föreläsningen är helt fantastisk! Samtidigt undrar jag varför inte det vi dominikansystrar sade i det här ämnet redan på 80-talet och i samma anda inte har gått hem i stiftet?

  2. Gert Gelotte skriver:

    Madeleine,

    en del frön behöver lång tid på sig för att gro. Kanske är det inte så märkligt att det du och andra dominikansystrar sa på på 80-talet inte gick hem. Det fanns då ingen intellektuell beredskap för att tänka så långt utanför boxen. I varje fall inte i Sverige och det gällde även mig.
    Vad som däremot är ytterligt märkligt är att det inte går hem nu. Det som då var utanför boxen är ju idag i dess mitt.

    Gert

  3. Irène Nordgren skriver:

    Kära sr Madeleine

    Precis som jordklotet är indelat i olika tidszoner……så är också den universella katolska kyrkan.

    Dvs när solen går upp på en katolsk plats så råder fortfarande natt på en annan katolsk plats….typ Stockholms katolska Stift……men inte ens den mörkaste natt kan hindra ett enstaka ljus att sprida sina strålar ……

    I väntan på att morgonen ska gry även häruppe vid Norra Ishavet är du för mig och för många andra katoliker sr Madeleine detta enstaka ljus…..

    Shalom

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *