Komiskt med celibatära ordensmän som ger sig ut i svensk jämställdhetspolitik

Gert

Du skriver

”ortodox äktenskapssyn är mer realistisk än katolsk. Men i grunden är problemet detsamma. Prästerskapet tar sig rätten att styra och ställa i andras liv.”

Håller med och därför intressant att läsa att ordensmannen  Thomas Idergard  inte en sekund anser det relevant att reflektera över sin egen kyrkas ”totalitära”  maktanspråk  att just ”styra och ställa i andras liv” utan istället ensidigt   ondgör sig inte bara över  ”totalitära ideologier” som ”kommunism och nationalsocialism” utan även ”det liberala socialiseringsprojektet -familjen”.

”I andra tider, miljöer och förutsättningar kan emellertid totalitära ambitioner yttra sig i fredlig skepnad” skriver Idergard med syfte på ”liberalism” och ger sig därefter in i svensk partipolitisk debatt om äktenskap och jämställdhet.

Utan att ens andas om sin  egen  kyrkas världsberömda ojämlikhet mellan män ock kvinnor, mellan hetero-och homosexuella,  mellan prästerskap och lekmän och hierarki och gräsrötter kastar  sig celibatäre ordensmannen Idergard ut i svensk jämställdhetsdebatt.

Lite komiskt att en katolsk celibatär ordensman dvs en man som väl knappast ens behöver bry sig om  sin egen hyra, matlagning, tvätt, städning, handling osv – utan  odelat och konfliktfritt kan ägna sig åt sitt yrke – anser sig ha trovärdighet att offentligt syna svensk jämställdhetspolitik.

Familjen – det liberala socialiseringsprojektet

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Komiskt med celibatära ordensmän som ger sig ut i svensk jämställdhetspolitik

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène, vänner

    Thomas Idergard gör det lätt för sig genom att han väljer att kritisera den karikatyr av det liberala projektet som han för säkerhets skull tecknar själv.
    Sedan blir det smått humoristiskt när han skriver: ”Så länge familjerna fungerar självständigt kan människan inte göras om efter maktens ritningar. Därför riktar alla totalitära system in sig på att ta över familjens uppgifter och hårt kontrollera den.” Det är ju just detta katolska kyrkan försöker ägna sig åt – att inte respektera familjers och individers rättigheter utan kontrollera dem och forma dem.
    Thomas Idergard inte bara missar elefanten i rummet. Han sitter på dess rygg utan att inse det.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Det är ju just detta katolska kyrkan försöker ägna sig åt – att inte respektera familjers och individers rättigheter utan kontrollera dem och forma dem.”

    Exactement !

    ”Thomas Idergard inte bara missar elefanten i rummet. Han sitter på dess rygg utan att inse det.”

    Kul bild ……..Thomas Idergard komma ridande in i rummet på en elefant och låtsas som det regnar….

    // Irène

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Nej, verkligt självständiga familjer verkar inte Katolska kyrkan eftersträva. Men kyrkan siktar in sig på att kontrollera föräldrarna in i minsta detalj. Man följer ju bokstavligen med in i sängkammaren, så det är väl dit Idergard rider på sin elefant och trängs med dubbelsängar och annat.

    Samhället, som Idergard tolkar det, försöker i stället ta över barnens uppfostran. Detta genom att göra det möjligt för föräldrarna att välja att kombinera arbetsliv och familj genom att låta barnen gå på förskola. Jodå det är ett fritt val som rör vilken materiell standard man vill leva på.

    Jag kan inte se någon annan förklaring till att kyrkan är så negativ till den svenska modellen än att man inte tycker om att kvinnor studerar och arbetar och att män tar hand om sina barn.
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *