Sssss, tala inte högt om detta

Vänner,

Joan Chittister OSB skriver i NCR om behovet och nyttan av gifta präster men också om faran. Tänk om de som motsätter sig kvinnliga präster förstår att gifta manliga präster ofrånkomligen leder till att kvinnor prästvigs. Ja tänk …

http://ncronline.org/blogs/where-i-stand/ordination-married-men-would-cause-other-major-changes-within-church

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Sssss, tala inte högt om detta

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Why do they have ordained women priests in other Christian denominations? Think. Because they have married male priests, that’s why.”

    Märkligt att sr Chittister inte nämner Ortodoxa kyrkorna.

    Inom östkyrkan är det ju ännu mindre tal om kvinnliga ämbetsbärare än inom västkyrkan trots att ortodoxa kyrkorna aldrig ändrat sig angående ett gift prästerskap – som västkyrkan har.

    När det handlar om att rädda TRONS SKATT – förskönanade utryck för förtryck av kvinnor och homosexuella – så börjar ju öst-och västkyrkan att sakta återförenas ……..Inget är så samarbetsskapande som ett rejält gemensamt hot

    // Irène

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    kanske finns det ett svar i skillnaden mellan de kulturer som härbärgerar å ena sidan katoliker och protestanter och å andra sidan ortodoxa.
    Katoliker och protestanter lever i samhällen som utvecklats genom skolastiken, renässansen, upplysningen, franska revolutionen, den naturvetenskapliga revolutionen, liberlismen, socialismen och den politiska demokratin med jämställdhet mellan könen som mål.
    Dessa starka förändringskrafter har bara i ringa omfattning berört de ortodoxa och österländska kyrkorna.
    I väst fungerar celibatet som en barriär mot det omgivande samhällets värderingar. I öst är de gifta prästerna en traditionell del av det omgivande samhällets värderingar.
    Vad tror du?

    Gert

  3. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Jag tänker i samma riktning som du rent generellt med tillägg av att det också inom västkyrkan finns kristna ledare som ej ”berörts av de förändringskrafter” du nämner.

    // Irène

  4. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    absolut.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *