Biskop em Jonas Jonson ”Gunnel Vallquist en profet i vår tid”

Gunnel Vallquist

f. 19 juni 1918

död 11 januari 2016

Begravningsmässa idag i Sankta Eugenia  katolska kyrka i Stockholm


Biskop em Martin Lönnebo deltog som en av officianterna och höll en dialogpredikan utifrån  Gunnel Vallquist  i vilken hon hördes säga

”Ett kosmiskt under att ha fått leva som människa …….”

Vid minnesstunden talade bla biskop em Jonas Jonson om Gunnel Vallquist  som kanske den person som mest i Sverige personifierat vad som menas med att vara ekumenisk.  ”En profet i vår tid.”

// Irène

RIP

Ur Mässa över världen:

Den som lidelsefullt har älskat Kristus dold i de krafter som får Jorden att tillväxa, honom kommer jorden att som en mor lyfta i sina väldiga armar, och hon kommer att låta honom skåda Guds ansikte. Den som lidelsefullt har älskat Kristus dold i de krafter som får Jorden att dö hän, honom kommer Jorden när hon ger upp att som en mor sluta i sina armar och med henne kommer han att vakna upp i Gud.

(Teilhard de Chardin SJ  ”La Messe sur le monde” Övers Birgitta Trotzig)

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 svar på Biskop em Jonas Jonson ”Gunnel Vallquist en profet i vår tid”

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    vad sa representanterna för katolska kyrkan? Jag antar att några/någon deltog.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Officianter enligt det tryckta programmet var Klaus Dietz SJ, pater Paillard OP och biskop em Martin Lönnebo. Pascal Lung medverkade också …….men han stod inte i programmet….kanske han hoppade in i sista stund …….när programmet redan var tryckt …..för säkerhets skull ….? I don’t know. I varje fall sa han inte flasklock varken under eller efter begravningsakten.

    Klaus Dietz berättade dock fint om Gunnel i kyrkan, liksom Martin Lönnebo. Och när kistan bars ut ur katolska kyrkan ringde Jacobs lutherska kyrka i sina klockor…….

    Katolikers värde ur BÄ synvinkel kan illustreras av vilka dignitärer från BÄ som närvarar vid övergångsriter typ konversion och begravning.

    När Ulf Ekman konverterade var hela Stiftsledningen representerad med biskop Anders, Pascal Lung och Fredrik Emanuelsson, för säkerhets skull förstärkt med Signums chefredaktör Ulf Jonsson som jag misstänker biskop Anders utsett till att vara Ulf Ekmans ”handledare” in i katolska kyrkan….. Fint ska det vara när det gäller Ulf Ekman tycker biskop Anders som tydligt väljer vilka får han föredrar att ha i sin flock och vilka får han helst vill slippa……Man kan säga att biskop Anders moderniserat en 2000 årig yrkesprofil som Den Gode Herden som i sin ursprungsform hade en funktion av att utan urskillning samla in samtliga får i en och samma flock …….

    // Irène

  3. Irene, Gert

    Sorgligt sorgligt.
    Men väntat väntat.

    Men att det blir som du beskriver Irene beror ju på att den stora mängden av katoliker vill ha det så. Ulf Ekman är viktigare att lyfta fram än Gunnel Vallquist och Ulf Ekman har ju själv beskrivit hur underbart trevligt och hur varmt välkomnad han blev i St Thomas i Lund. Jag kan tänka mig att prästerskapet och folket slickade marken där han gick.

    Det är så det är. Det är så de vill ha det. Det är så de ser Kristus.

    Agneta

  4. Den lydiga Uberkatoliken skriver:

    Det här är den lydiga lakejen, som återigen rycker ut för att försvara stiftsledningen. Vad jag har hört hade Gunnel själv valt dem som skulle förrätta hennes begravning. De som fanns i koret hade hon själv valt. Jag tyckte att det var gripande att se p Jean Paillard OP, jämngammal med Gunnel, i koret i dominikandräkt bredvid biskop Martin i röcklin. Det var ekumenik i Gunnels anda, tycker jag.

  5. Irène Nordgren skriver:

    Helene Dominique

    Jag känner mycket väl till det du skriver.

    Håller med om ” att det var gripande att se p Jean Paillard OP, jämngammal med Gunnel, i koret i dominikandräkt bredvid biskop Martin i röcklin. Det var ekumenik i Gunnels anda, tycker jag.”

    MEN

    desto större skandal att hittills inte en enda katolsk kotte från Stiftsledningen OFFENTLIGT i media visat UPPSKATTNING……

    och Pascal Lung som representant för stiftsledningen sa inte flasklock varken under eller efter begravningsakten.

    När jag på Face-Book påpekar att inte en katolsk kotte från stiftsledningen kastat sig över tangenterna – när Gunnel dog – utan bara representanter från frikyrkan tex Peter och Joel Halldorf och svenska kyrkans biskop em Jonas Jonsson och att jag saknade uppskattande röster från stiftsledningen rycker du blixtsnabbt ut med intetsägande länkar till Signum och Stiftets hemsida där man i stort sett bara tillkännager att Gunnel Vallquist avlidit.

    DU ÄR ENBART PINSAM HELENE DOMINIQUE !

    Faktum är att Stiftsledningen tycks uppskatta Ulf Ekman mer än Gunnel Vallquist av graden av dess uppmärksamhet att döma !

    Mvh

    // Irène

  6. helene-dominique skriver:

    Hade jag varit moderator för den här bloggen hade jag varnat ovanstående inlägg, på grund osakliga personangrepp 🙁

  7. Irène Nordgren skriver:

    Helene Dominique

    ”Osakliga personangrepp” ? Jag vore tacksam om du förtydligade vad du syftar på.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *