MÄNNISKOR och TRO om kvinnors och lekmäns möjlighet att predika i katolsk mässa

”Syster Madeleine Fredell och f. Anders Piltz medverkar i ”Människor och tro”

I dagens ”Människor och tro” i P1 medverkar syster Madeleine Fredell OP och f. Anders Piltz OP och samtalar om huruvida lekfolk och kvinnor ska få predika i mässan. Frågan har aktualiserats efter en artikel i L’Osservatore Romano som har fått stor uppmärksamhet.”

http://www.katolskakyrkan.se/aktuellt/stiftsnyheter/2016/syster-madeleine-fredell-och-f-anders-piltz-medverkar-i-manniskor-och-tro?highlight=ANDERS%20PILTZ

Sr Madeleine lyfter i direktsändning i radion in frågan i Stockholms katolska Stift om ändring i kanonisk lag för att även icke ämbetsvigda lekmän skulle kunna få tillstånd att hålla homilia i katolsk mässa. Sr Madeleine får gehör  från Stiftets biskopsvikarie för gudstjänstlivet Anders Piltz.

Sr Madeleine : ”En enkel process ändra en paragraf i kanonisk lag som säger att endast ämbetsvigda personer får hålla homilia i mässan. Även kompetenta lekmän och lekkvinnor skulle kunna få venia – term i svenska kyrkan att få tillstånd att ge homilia i mässan. Jag ser inte det som en omöjlig process. ”

Anders Piltz : ”Förnuftigt förslag som absolut bör diskuteras. Jag har själv alltid funderat över varför man inte skulle kunna ge tillstånd till kompetent lekfolk att hålla homilia under mässan eftersom vi då skulle bli berikade med nya erfarenheter. Personligen är jag för att revidera Canon § 767.”

Sr Madeleine Fredell OP på väg in i Storkyrkan 18 oktober 2015

Sr Madeleine ”reflekterar” under högmässan i Storkyrkan …..

Biskop Anders låt Din predikarsyster förkunna det glada budskapet. Ge henne venia !

”Predika är min kallelse ” skriver predikarsyster Madeleine Fredell OP”

Tina Beattie i Signum

”Att tyda tidens tecken” – kvinnors roll i kyrkan

// Irène

PS  Förstod jag Anders Piltz rätt så menar han att en förändrad praxis  måste ske samtidigt i hela den universella kyrkan  vilket tar lång tid i en kyrka med 1,2 miljarder medlemmar.

Förstod jag sr Madeleine rätt så menar hon att Franciskus kan ge tillstånd separat till enskilda biskopskonferenser och att Sverige skulle kunna gå i frontlinjen för att Nordiska Biskopskonferensen får ett sådant tillstånd ……..

Till sist undrar jag i mitt stilla sinne varför Anders Piltz – som jag inte uppfattat som varken blyg eller tillbakadragen – alltid gått TYST och HÅLLT INNE  med sin ”fundering  över  varför man inte skulle kunna ge tillstånd till kompetent lekfolk att hålla homilia under mässan eftersom vi då skulle bli berikade med nya erfarenheter…….. ”


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på MÄNNISKOR och TRO om kvinnors och lekmäns möjlighet att predika i katolsk mässa

 1. Gert Gelotte skriver:

  Irène,

  då bör vi alltså kunna förvänta oss att Anders Piltz tar upp denna fråga med biskopen. Ingenting hindrar därefter biskop Anders att begära tillstånd i Rom för Stockholms katolska stift. Påven uppmuntrar som bekant lokala initiativ.
  Skall vi först invänta att hela kyrkan enas om att släppa fram kvinnor till predikstolen lär det inte ske. Krav på konsensus ger det mest förändringsovilliga veto.

  Gert

 2. Irène Nordgren skriver:

  Gert

  ”då bör vi alltså kunna förvänta oss att Anders Piltz tar upp denna fråga med biskopen.”

  Måste bli en lättnad för AP att ÄNTLIGEN getts tillfälle att få göra det ! AP har ju aldrig tidigare kunnat tala med någon om hur fel han tycker det är att inte katolska kyrkan låter sig berikas av kompetent lekfolk. Därför tror jag han blev extra glad när han hörde av sr Madeleine att det inte alls behöver ta så lång tid som han först befarade dvs praxis kan successivt ändras via lokala biskopar /biskopskonferenser.

  // Irène

  PS Anden blåser vart den vill……dvs åt vårt håll !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *