När samvetet krockar med Läroämbetet

Roy Bourgeois. Foto: Andrew Medichini

Jag skriver i DAGEN

”Femton internationellt kända katolska företrädare – präster, ordenssystrar och två biskopar – som alla på olika sätt blivit trakasserade, kritiserade och bestraffade av Vatikanens Troskongregation har skrivit ett brev till påven och prefekten för Troskongreationen, kardinal Müller. I det kräver de reformer i Katolska kyrkans medeltida sätt att hantera läromässiga strider och konflikter.”

”Med tanke på den iver och det starka engagemang som olika katolska företrädare i Sverige visar upp så fort samvetsfrihet i samband med vårdpersonal och abort är på dagordningen i Sverige är tystnaden talande så fort samvetsfrihet kopplas till inomkatols­ka arbetsmiljöfrågor.”

Samvetsfrihet även i inomkatolska frågor

// Irène

PS   Internationell rapportering  om Troskongregationens övergrepp och sanktioner – mot katolska företrädare utomlands – brukar  katolska media i Stockholms katolska stift systematiskt  filtrera bort i ett – av Gert Gelotte döpt  – BULLERBYFILTER.  Konsekvensen är att  brevskrivarna för den vanliga svenska katoliken är tämligen okända. Därför en kort presentation av 8 av de 15 brevskrivarna. Katolska företrädare i Sverige kan vara helt lugna


Paul Collins (Australian religious writer) – Wikipedia, the free …

Charles Curran (theologian) – Wikipedia, the free encyclopedia

Roy Bourgeois – Wikipedia, the free encyclopedia

Tony Flannery – Wikipedia, the free encyclopedia

Teresa Forcades – Wikipedia, the free encyclopedia

Jeannine Gramick – Wikipedia, the free encyclopedia

Elizabeth Johnson (theologian) – Wikipedia, the free encyclopedia

Bill Morris (bishop) – Wikipedia, the free encyclopedia

Förutom de 15 brevskrivarna är sedan decennier tillbaka den schweiziske teologen och prästen Hans Küng  det  mest kända offret för  Troskongregationens maktövergrepp.

Hans Küng – Wikipedia, the free encyclopedia

En vädjan till Franciskus ”som lever bland vargar” från Hans Küng

Franciskus svarat JA till Hans Küng

Namninsamling för Hans Küng

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på När samvetet krockar med Läroämbetet

  1. Agneta Sofiadotter skriver:

    Irene, tack!

    Jag som inte läser Dagen, Signum och församlingsblad (KM inkluderat) åker direkt i återanvändningstunnan på gården kan ana att du är den enda som skriver sanningen i svensk press.

    Att glorifiera Europas demokratiska historia etc är lätt som en plätt om man är en blind o streetsmart katolik men falskt. Europas historia består av en månghundraårigt förtryck under katolska kyrkan och dess inkvisititon. Det du belyser är att så är ännu fallet. Det du beskriver är åsiktsreglering och maktmissbruk och allt annat än demokrati.

    Jag kollade när du skrev sist på statistiken och såg att 1035 olika personer var inne på en och samma dag varav 75%från Sverige och läste. Det är rekord. Förmodar att många sitter och gömmer sig bakom skärmen och läser och beundrar dig (eller hatbeundrar) men ingen av dessa vågar öppet offentligt bejaka sin beundran. De vill ha kvar sin plats i någon sol som jag inte ser som en kristen sol utan ett kotteriernas artificiellt neonlysande sol.

    Jag skrev även på FB på din sida och där vill jag inte skriva personligt, men det slet sig. Du har min fulla beundran idag Iene för att du stå rakt när tom s.k. reformivrare är mer en bladvändande sparris än som den stenstod som står i vad fasen vind som än blåser.

    Och låt bli att bli generad över det jag skriver…

    Tack för artikeln.

    Agneta

  2. Irène Nordgren skriver:

    Agneta

    Stockholms Katolska Stift är en ankdamm med en biskop som fortlöpande tillåter hur mycket aggressivitet som helst från den konservativa falangen mot den reformvänliga falangen och som markerade detta genom att ögonblickligen tydligt sätta ned foten när KV dök upp i ankdammen……..

    SIGNUM är en mäktig maktfaktor i Stiftet som tagit på sig uppgiften att svenska katoliker ska hållas så ovetande som det någonsin går om vad som händer och sker på reformfronten ute i den universella kyrkan. Och med ”rätt” val av chef red för KATOLSKT MAGASIN / Husbondens Röst har biskop Anders försäkrat sig om att på sitt eget lilla sätt bidra till att Stiftet under hans återstående biskopstid ska utgöra en så lugn, konfliktfri och trygg tillvaro som möjligt för svenska katolska fundamentalister.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *