Pressmeddelande från Palestina Kairos Sommarläger

Från Kairos Palestina sommarläger i Strandbaden utanför Höganäs varifrån Anna Karin Hammar skickat pressmeddelande

Pressmeddelande från palestinskt-judiskt sommarläger

Denna vecka samlas ett fyrtiotal fredsarbetare i trakterna av Kullen i Skåne för att finna vägar till en rättvis fred i Palestinakonflikten. De allra flesta har erfarenhet av att ha rest eller bott i Palestina/Israel. Många har varit aktiva fredsarbetare hela sitt vuxna liv.
På grund av den hårdnande attityden från den israeliska regeringen är alla överens om att det behövs tuffa strategier för att kunna göra skillnad.

Advokaten Robert Herbst från Jewish Voice for Peace, USA menar att Israel måste bojkottas så att det känns ekonomiskt för landet. Hans organisation har gått från att enbart bojkotta varor från bosättningar till att bojkotta allt som produceras av Israel.

– Vi är många judar i USA som genom bojkott av Israel vill befria Israel från sin förtryckarroll, säger Robert Herbst. Det som Israel gör mot palestinierna är upprörande och måste upphöra. Det strider både mot folkrätten och mot judisk etik. BDS, bojkott, desinvesteringar och sanktioner, är en rörelse med kärlek och inte hat till Israel, till ett Israel som lever för en rättvis fred.

Jean Zaru, kväkare från Palestina, menar att motstånd genom ickevåld ger hopp. Ickevåldsligt motstånd är det enda sättet att skapa förändring när du lever under ockupation. Ickevåld ger hopp.

– En internationell bojkott av Israel kan skapa medvetande om ockupationen och hjälpa både palestinier och israeler att förändra våldets strukturer, säger Jean Zaru, och tillägger: – Det var konsumenter i Europa som verkligen fick fart på bojkotten av Sydafrika, något liknande håller nu på att hända med Israel.

Staffan Granér från Judar för Israelisk Palestinsk Fred, JIPF, vill riva murar och bygga broar mellan israeler och palestinier. JIPF stöder BDS-initiativet men vill i sin egen verksamhet tillämpa strategin på ett sådant sätt att den tydligt riktas mot den israeliska ockupations- och blockadpolitiken.

– JIPF vill att den ekonomiska bojkotten ska kännas för Israel. JIPF stöder också Ship to Gaza och arbetet för att bryta blockaden av Gaza, understryker Staffan Granér.

Många av fredsarbetarna har sin hemvist i kyrkorna i Sverige, i Equmeniakyrkan, i Svenska kyrkan och i den Romersk-katolska kyrkan. För dem spelar Kairos Palestina-dokumentet från de palestinska kristna en viktig roll. Kairos är ett grekiskt, bibliskt begrepp som betyder ungefär Sanningens ögonblick.

– Nu är tiden inne för kyrkorna att bekänna färg. Står kyrkorna upp för en rättvis fred och tar del i bojkotten av den israeliska ockupationsmakten eller sviker kyrkorna de palestinska kristnas rop på solidaritet och ickevåldsaktioner, utmanar tidigare biskopen i Härnösand, Karl-Johan Tyrberg.

Lena Lönnqvist, fredsarbetare sedan mer än trettio år, aktiv inom Equmeniakyrkan, vädjar till den svenska utrikesministern, Margot Wallström:

– Förhindra förstörelsen av den palestinska byn Susiya, som inklämd mellan två illegala bosättningar nu hotas av rivning och demolering.

Huvudarrangör av sommarlägret är Lunds stift, Svenska kyrkan, i samverkan med Uppsala stift och den ekumeniska organisationen Sabeels vänner i Sverige.

Intervjuer kan förmedlas med de medverkande.
Information, kontaktperson: Anna Karin Hammar, 070-3484 161, annakarin.hammar@svenskakyrkan.se

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Pressmeddelande från Palestina Kairos Sommarläger

  1. Staffanw skriver:

    Hoppas sommarlägret också tog upp det andra perspektivet. Som t ex den danska journalisten Klaus Wivel behandlar i sin nya bok “The Last Supper: The Plight of Christians in Arab Lands”. Han visar bl. a hur den anti-kristna diskrimineringen och våldet, som förvärrats under de senaste årtiondena i och med uppkomsten av mindre toleranta former av islam, är lika mycket en del av problemet. Om bristen på de mest grundläggande mänskliga rättigheterna i Palestina, såsom rätten att slippa tortyr och dödsstraff, bristen på yttrandefrihet, pressfrihet och kvinnors rättigheter. Och förra året kom en alarmerande Amnesty rapport om Hamas brott mot mänskligheten i Gaza – om trakasserier och hur tjänstemän olagligt beslagit kristnas mark för egen del, där Hamas regering i Gaza tillåter följelse av de få kristna som är kvar där.

    För inte är väl den blåögda kyrkan också enögd?

  2. Gert Gelotte skriver:

    Staffan W,

    nej, det finns ingen anledning att tiga om brott mot mänskliga rättigheter var de än förekommer. Men det finns en tendens i debatten att ursäkta, alternativt avleda uppmärksamhetens från, Israels ockupation och kolonisation av Palestina genom att hänvisa till Palestiniernas tillkortakommanden.
    Det sker inte i några andra sammanhang. Ingen kommer på idén att ursäkta den tyska ockupationen av exempelvis Frankrike och Polen genom att påpeka att motståndrörelserna där begick övegrepp.
    Dessutom gränsar ditt resonemang till kålsuparteorin. Att skulden är jämt fördelad mellan israeler och palestinier. Det är den inte. Israel är ett kolonialt projekt, en ockupationsmakt som systematiskt förföljer och fördriver den palestinska ursprungsbefolkningen.
    Det palestinska motståndet går ibland över gränsen till det acceptabla. Men självklart har palestinierna samma rätt att göra väpnat motstånd mot ockupationsmakten som judarna i Warschavas getto exempelvis.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *