Moder Teresa ett helgon ? Meningarna går isär

</

http://www.huffingtonpost.com/krithika-varagur/mother-teresa-was-no-saint_b_9470988.html

”Moder Teresa var inget helgon” skriver Huffington post

Läs artikeln

”To canonize Mother Teresa would be to seal the lid on her problematic legacy, which includes forced conversion, questionable relations with dictators, gross mismanagement, and actually, pretty bad medical care. Worst of all, she was the quintessential white person expending her charity on the third world — the entire reason for her public image, and the source of immeasurable scarring to the postcolonial psyche of India and its diaspora. ”

Läs även

” Mother Teresa Humanitarian Image A ‘Myth,’ New Study Says”

http://www.huffingtonpost.com/2013/03/04/mother-teresa-myth_n_2805697.html

// Irène

PS Fler röster

Lotta Lundberg i Svd

http://www.svd.se/moder-teresa-var-inte-mansklig

Andra helgon i samtiden om vars helighet åsikterna gått isär är den helige Josemaría Escrivá som helgonförklarades av Johannes Paulus II 2002 och som i sin tur helgonförklarades 2014.


Pope John Paul II beatified Mother Teresa in 2003 Moder Teresa var Johannes Paulus II bästa och mest kända språkrör mot preventivmedel och abort.

Se videon av
Christopher Hitchens – Mother Teresa: Hell’s Angel

https://www.youtube.com/watch?v=65JxnUW7Wk4

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 svar på Moder Teresa ett helgon ? Meningarna går isär

  1. Irène Nordgren skriver:

    Kombinationen att PROPAGERA mot och BEKÄMPA allt vad preventivmedel heter och samtidigt motarbeta kvinnors lagliga möjlighet till abort är inte bara OHELIGT utan näst intill kriminellt.

    // Irène

    PS Vari ligger det helgonlika att förgripa sig på människors religiösa integritet ?

    ”Mother Teresa encouraged members of her order to secretly baptise dying patients, without regard to the individual’s religion. Susan Shields, a former member of the Missionaries of Charity, writes that ”Sisters were to ask each person in danger of death if he wanted a ’ticket to heaven’. An affirmative reply was to mean consent to baptism. The sister was then to pretend that she was just cooling the patient’s head with a wet cloth, while in fact she was baptising him, saying quietly the necessary words. Secrecy was important so that it would not come to be known that Mother Teresa’s sisters were baptising Hindus and Muslims.”

    https://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Mother_Teresa

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    om vi förväntar oss fullkomlighet av helgon så har vi nog inga. Som jag ser det är helgon personer som på ett särskilt sätt, trots brister och tillkortakommanden gjort Gud synlig. Det gjorde moder Theresa – för hela världen.
    Jag tror inte vi kan finna helgon som det inte finns anledning att rikta kritik mot. Jag har alltid tyckt mycket om Bernhard av Clairvaux, men hans korstågspredikningar är förfärliga. Ett av vår tids mest inflytelserika helgon, Thomas Merton, var långt ifrån en okomplicerad from katolik och mönstertrappist. Läs och jämför hans båda dagböcker. Men så lär han väl aldrig bli helgonförklarad, vilket för mig gör hela helgonförklaringsproceduren suspekt. För närvarande tycks den mest handla om marknadsföring av konservativ tro.
    Traditionen att helgonförklara ifrågasätts på goda grunder. Kravet på två bekräftade underverk kunde gott släppas. Det tål inte alltid dagens ljus. Ändå tror jag helgonförklaringarna är en tradition värd att bevara, men kanske inte som ”löneförmån” för påvar.

    Gert

  3. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Jag tror inte vi kan finna helgon som det inte finns anledning att rikta kritik mot.”

    Exactement. Och det är bara det jag gör-dvs beskriver just min anledning till kritik. När moder Teresa inför en hel värld -i samband med sin nobelföreläsning i Oslo 1979 – basunerar ut att det ”inte finns något värre brott i världen än en kvinna som gör abort” då inser jag att hon har ett tunnelseende som jag har ytterligt svårt att ha fördragsamhet med. Och detta särskilt som moder Teresa SAMTIDIGT turnerade runt i världen och kampanjade mot preventivmedel och därigenom befäste JP2 förödande VANFÖRESTÄLLNINGAR om sex och samlevnad.

    ”Ändå tror jag helgonförklaringarna är en tradition värd att bevara, men kanske inte som ”löneförmån” för påvar.”

    Mycket bra uttryckt. Trycker på GILLA -knappen.

    // Irène

  4. Agneta Sofiadotter skriver:

    Gert och Irene

    En liten muslimsk flicka med en förfärlig hemsk och obotlig sjukdom som leder till döden sa en gång till mig när vi arbetade med att i bivax skapa de 24 änglar som hon hon skulle möta i himlen en dag…

    ”Agneta, så fort man beskriver konst som konst försvinner konstens Ande”.

    Så skulle jag tro att hon skulle säga (den min lilla guru 9 år gammal) om helgon..

    ”så fort du beskriver en person som helgon försvinner helgonets Ande”

    Helgondyrkan är liksom idolisering något mycket farligt och vanskligt. En spänd lina att gå på. På ena sidan ödmjukhet/mänsklighet och på den andra sidan religiös narcissism. Den farligaste fallgropen är osynlig och den skulle jag kalla för religiös vampyrism

    Agneta

  5. Irène Nordgren skriver:

    Agneta och Gert

    Om moder Teresa hade utfört exakt samma arbete bland Indiens fattigaste som hon gjorde men SAMTIDIGT varit en känd företrädare för kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa så är jag helt övertygad om att moder Teresa inte höjts till skyarna av påven Johannes Paulus II och inte heller av honom saligförklarats 2003. Det är här som jag får svårigheter med Vatikanens selektiva upphöjelse av moder Teresa. Mängder av världens katolska ordenssystrar gör heroiska insatser för sina mest utsatta medmänniskor genom att viga sitt liv åt världens sjuka och fattiga. I våra dagar finns tex i USA Leadership Conference of Women Religious (LCWR) som arbetar bland USA mest marginaliserade människor och ”gör Gud synlig i världen.” Dessa systrar har istället för att höjas till skyarna förföljts av Vatikanens Troskongregation bla för att de uttryckt protester mot USA biskopkonferens och dess syn på Obama care / dess syn på preventivmedel. Med andra ord är det inte välgörenhetsarbete bland världens fattiga och sjuka i sig som är det MEST avgörande för Vatikanens upphöjelse utan det krävs OCKSÅ ”rätt” kombination i synen på kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa.

    // Irène

  6. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jo, men … Väger man för och emot tycker jag att helgonförklaringen av moder Theresa är mer än befogad. Hon satsade hela sitt liv på de fattigaste bland de fattiga i Kalkuttas slum. Människor som ingen annan brydde sig om. Döende övergivna i rännstenen! Hon gjorde också misstag. Men inget av hennes misstag kan förminska hennes heroiska medmänsklighet. Och jag tycker inte man kan klandra Rom för att hon erkänns för detta. Det finns bättre utgångspunkter för kritik av Roms kvinnosyn.

    Gert

  7. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Hon satsade hela sitt liv på de fattigaste bland de fattiga i Kalkuttas slum. Människor som ingen annan brydde sig om. Döende övergivna i rännstenen! ”

    I know.

    Nu var frågan den om moder Teresa hade helgonförklarats om hon DESSUTOM / PARALLELLT hade satsat på att bli förespråkare för preventivmedel och legal möjlighet till abort ?

    Mitt problem är att jag är övertygad om att så inte hade blivit fallet…….

    // Irène

  8. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    nej, det är inte troligt. I varje fall inte i vår livstid.

    Gert

  9. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Tack !

    // Irène

  10. Erik Westerberg skriver:

    Kära Irène och Gert,

    Jag håller helt med: Moder Teresa har varit och är ett ideologiskt helgon där själva insatsen i Calcuttas slum bara var en del i hennes snabba upphöjelse på altaret. Min högst begränsade kontakt med Caritaskretsar i Indien pekar dock också i motsatt riktning. Där förmår man både problematisera det kroppslösa och kontextlösa i hennes apostolat och samtidigt respektera storheten i hennes insatser. Jag skulle också för egen del vilja vittna om att Lotta Lundbergs artikel i SvD faktiskt öppnade mina ögon för en ny sida av helgonet. Tänk; drygt 40 – år i trons mörker omgiven av manliga klerikala härskartekniker, ora pro nobis…

  11. Irène Nordgren skriver:

    Kära Erik

    Uppskattar mycket din medverkan på KV ! Tack!

    // Irène

  12. Erik Westerberg skriver:

    Kära Irène,

    Tack för denna uppskattning!

  13. Agneta skriver:

    Nämen katolska groopisar…nu får ni sluta med denna kär-a -nuttandet annars känner jag och säkert många med mig… sig helt utanför staketet.

    Och inte vet man om man vill vara innanför men i alla fall …

    Smile/Agneta

  14. Irène Nordgren skriver:

    Kära Agneta

    Stor kram

    // Irène 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *