Intressant när det sekulariserde Sveriges statsminister möter det katolska Polens premiärminister

Gert och Agneta

Apropå edra kommentarer till mitt blogginlägg ang blivande kardinal Anders Arborelius uttalande ”Det går att bygga upp kyrkan trots att Sverige är sekulariserat”.

Och apropå Gerts fråga till den blivande kardinalen ”Varför har det sekulariserade Sverige generösare flyktingmottagning än flera katolska länder?”

Och apropå detta så har just idag statsministern i ett av världens mest sekulariserade länder varit på besök i ett av Europas mest katolska länder Polen där han togs emot av landets katolska premiärminister Beata Szydlo för att diskutera Europas flyktingpolitik.

”De säger att de vill hitta en lösning men hittills har det inte inneburit att även de ska ta emot flyktingar och det är ju det som är kärnfrågan. Vi menar att en lösning måste innehålla ett gemensamt åtagande att också ta emot flyktingar, säger Stefan Löfven. ”

”För två år sedan var 25 procent av polackerna emot att ta emot människor som flyr från krig och konflikter. I dag säger 74 procent nej. Enligt Pawel Cywinski som driver den flyktingvänliga tankesmedjan Cheblem i Sola beror ökningen på en rädsla hos befolkningen som den konservativa regeringen har underblåst och utnyttjat.

– Efter två år av skrämselpropaganda från regeringen säger en stor majoritet nu nej till att ta emot människor som flyr från krigszoner. När den allmänna opinionen ser ut så här är det ingen politiker som vågar säga: “Lyssna nu, vi måste göra detta”, säger han.

Mateusz Plawski är en av dem som inte vill att Polen tar emot några flyktingar alls. Han är talesperson för den kristna, nationalistiska ungdomsrörelsen Mlodziez Wszechpolska och han säger att han är rädd för flyktingar, särskilt muslimer. ”

https://www.svt.se/nyheter/lofven-hotar-polen-med-mindre-bidragspengar

// Irène

PS Jag undrar vad jungfru Maria tycker om det katolska Polen. Jag undrar vad Maria – Mater Misericordiae Barmhärtighetens Moder – tycker om att bli superhyllad och krönas till drottning i ett land som vägrar hjälpa medmänniskor i största nöd som flyr för sina liv……

“Polish Sejm, convinced of the special importance of Marian devotion for our homeland – not only in the religious aspect, but also social, cultural and patriotic – establishes 2017 the Year of the 300th anniversary of the Coronation of the image of Our Lady of Czestochowa,” the resolution of the lower house of parliament stated.

http://www.catholicnewsagency.com/news/polish-parliament-recognizes-coronation-of-mary-as-nations-queen-44406/

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *