Kristi Himmelsfärd

Dagens läsning ur Apostlagärningarnas första kapitel handlar om Jesu sista befallningar och hans himmelsfärd. I den predikan över ämnet jag hörde berättades bl.a. om symboliken i molnet som tog Jesus ur lärjungarnas åsyn. Väldigt intressant! Jag passade naturligtvis på att slå upp moln i ett symbollexikon när jag kom hem. I judendomen och kristendomen,  uppträder Gud t.ex.  som en molnstod och där finns förstås också molnet som lyfter upp Jesus till himlen.   I Islam är det en symbol för Allahs outgrundlighet.  Jag får också anledning att återkomma till mina kära romare eftersom molnet  symboliserar det inhöljda och dolda t.ex.de berg där gudarna har sin boning, Olympen i den romerska mytologin.

Som nämnts under ett annat ämne här så trodde människorna på Jesu tid att dödsriket var en konkret plats under marken och att himmelriket låg i himlen. Vad jag undrar är om Jesus helt enkelt lämnade lärjungarna på ett sätt som de kunde förstå? Eller tolkade de denna märkliga och överväldigande händelse utifrån sina föreställningar?

Hur ska vi tolka texten utifrån kunskaper vi har idag? Ytterligare en svindlande tanke är, hur skulle vi nutidsmänniskor uppfatta det vi kallar Kristi himmelsfärd?

/Anneli Magnusson

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *