Öppet brev till Mikael Schink SJ Varför nidbild om ”smörgåsbordskatolicism” ?

Hej Mikael Schink 

I söndagens predikan 23 jan 2022 i Sankta Eugenia kyrka ondgör du dig över katoliker som ”avvisar Kyrkans hierarkiska struktur” då det kan leda till det som ibland kallas ”smörgåsbordskatolicism”.

”Kyrkans hierarkiska struktur” – dvs Kyrkans maktstruktur och dess koppling till klerikalism –   är just ett av fler ämnen som ska diskuteras på den kommande biskopssynoden om Synodalitet som påve Franciskus utlyst till 2023.

Mot denna bakgrund och  de nu pågående förberedelserna inför biskopssynoden väcker din predikan funderingar hos mig. 

Kan det vara så att du  motsätter dig vår nuvarande påves vilja att se över ”Kyrkans hierarkiska struktur” och påvens önskemål att just lyfta fram Synodalitet som förebild för en väg som Guds folk ska vandra tillsammans

Kan det vara så att ”smörgåsbordskatolicism”  är en nidbild  som du passar på att under högmässotid i din predikan måla upp inför din församling som uttryck för att du motsätter dig synodalitet och utveckling och förnyelse i Andra Vatikankonciliets anda ?  En anda som uttrycks i mottot  Aggiornamento – att uppdatera kyrkans lära.

Mvh 

Irène Nordgren 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Öppet brev till Mikael Schink SJ Varför nidbild om ”smörgåsbordskatolicism” ?

  1. Anna skriver:

    Jag uppfattar att det förekommer allt mer ”upptuktelsepredikningar” inom den svenska katolicismen i dag. Förut föreställde jag mig nog att en katolsk söndagsmässa var tämligen lik en svenskkyrklig sådan, på gott och ont. (På ont därför att den andra ytterligheten är ”lite trevligt blajande om ditten och datten” som inte varit så ovanligt i svenskkyrkliga predikstolar.) Min fråga gäller om det alltid gått till så? Eller om det bara är så att jag numera genom nätet tagit del av katolska predikningar och då fått veta hur det verkligen ligger till.

  2. Anna igen skriver:

    Vet inte om det framgick av min fråga hur det har med inlägget att göra, men jag menar alltså om stränga ord och förmaningar som smögåsbordskatolicism har ökat på sistone eller om tonen alltid varit hård från predikstolarna.

  3. Irène Nordgren skriver:

    Hej Anna

    Det jag faktamässigt kan säga är att katolska kyrkan i Sverige är en pytteliten lokalkyrka på ca 150.000 medlemmar av ca 1,3 miljarder katoliker i världskyrkan. Att det mot den bakgrunden i Sverige fn hörs vissa präster som gärna ser sig som småpåvar – anser sig veta bättre än den nuvarande påven – och gärna på egen hand vill bestämma vem som ska räknas som katolik…….är enbart pinsamt och kan tyda på att de helt enkelt inte klarar av den alltmer inkluderande hållning som Franciskus visat.

    // Irène

    PS Apropå Mikael Schinks uttalande om ”Kyrkans hierarkiska struktur” http://www.katolskvision.se/blog/?p=25

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *