Vad skulle Franciskus säga om Mikael Schink SJ och ”smörgåsbordskatolicism”?

Söndag 23 jan 2022 Mikael Schink SJ predikar i Sankta Eugenia – tyvärr åter om sk ”smörgåsbordskatoliker”…….

”En av de vanligaste felaktigheterna är att avvisa Kyrkans hierarkiska struktur. Det är en mycket praktisk uppfattning eftersom Kyrkan då inte längre har någon auktoritet i våra liv. Man kan visserligen förhålla sig till dess läror och råd – men endast om man vill. I slutändan är det jag som bestämmer vilka läror jag vill anamma och vilka jag vill förkasta; om jag ska hålla med Kyrkan och faktiskt stå upp för en kontroversiell uppfattning, eller om jag ska ge vika för min egen bekvämlighet och luta mig tillbaka och låta tankarna vandra iväg dit de vill.

Den här åsikten kan leda till det som ibland kallas för smörgåsbordskatolicism. Man tänker sig att Kyrkans rika tradition av läror och bud är som ett stort smörgåsbord, dit man kan gå och plocka på sig det som man själv råkar tycka om.”

https://www.sanktaeugenia.se/sermons/smorgardsbordskatolicism-3-sondagen-under-aret-argang-c-2022-01-23/

Tidgare har Mikael Schink beskrivit reformkatoliker som att ”göra uppror mot kyrkan” – ”att ”skära bort sig från vinstocken, Jesus Kristus.”

http://www.katolskvision.se/blog/?p=28255

http://www.katolskvision.se/blog/?p=28272

// Irène

PS Jesus var inte katolik och han instiftade inte heller någon kyrka. Jesus var jude och hela den tidigaste Jesusrörelsen var en inomjudisk företeelse som först kom att kallas VÄGEN ……

”För oss kristna ger det enkla, vardagliga ordet ”Väg” rika associationer. Jesu första lärjungar talade om Kyrkan helt enkelt som ”Vägen”. Det var också så andra kallade dem.”

”Idag talas inom den världsvida katolska kyrkan om den Synodala VÄGEN ”

https://www.vaticannews.va/sv/kyrkan/news/2021-10/nordiska-biskopskonferensens-brev-om-synoden.html

Påve Franciskus har alltså utlyst en kommande biskopssynod 2023 om synodalitet – en väg man går tillsammans – en världsvid process har inletts hur detta ska gå till……

Jag undrar vad Franciskus skulle säga om han fick höra hur en katolsk präst – som dessutom tillhör hans egen jesuitorden – i en predikstol står och raljerar och ironiserar om sk ”smörgåsbordskatoliker”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *