Tysk dokumentär om 100 katolska HBTQ personer – ”Som Gud har skapat oss”

Se den starkt berörande dokumentärfilmen från tyska TV kanalen Das Erste 24 jan 2022 ”Som Gud har skapat oss”

”Länge har de tigit.” 100 katolska HBTQ personer i Tyskland har ställt upp inför kameran. De vill inte gömma sig längre. De arbetar inom olika yrken – lärare, själasörjare, präster, läkare, ungdomsledare osv – och håller på olika sätt katolska kyrkan i Tyskland igång samtidigt som de vittnar om rädslan som funnits att bli upptäckta och förlora sin anställning.

Filmen inleds med Ralf Klein jesuit och präst sedan 30 år som berättar vad som hände honom när det kom fram att han var homosexuell . ”Min läggning är irrelevant utifrån att jag lever i celibat.” Ralf Klein SJ har öppet välsignat samkönade relationer.

Transmannen Theo berättar om konsekvenserna av att han utbildar sig till religionslärare och vill gifta sig med en kvinna – som han känt i många år – men i kyrkans ögon är och förblir han kvinna och kan därför inte gifta sig med en kvinna.

Vad säger Kyrkorätten om arbetsrättsliga frågor kring HBTQ frågor ? Sakkunnig i kyrkorätt Thomas Schüller svarar.

Filmteamet ville intervjua de högsta företrädarna inom Tysklands 27 stift. Flertalet nekade ställa upp utom biskop Helmut Dieser i Aachen som berättar hur han ändrat inställning till homosexualitet

https://www.ardmediathek.de/video/wie-gott-uns-schuf-oder-die-doku/das-erste/Y3JpZDovL3JiYi1vbmxpbmUuZGUvd2llLWdvdHQtdW5zLXNjaHVmLzIwMjItMDEtMjRUMjI6NTA6MDBfMWUzNjQ3OGQtNjkwZi00Y2M3LWEzMTgtM2Q0NmY0MGY2MDMwL3dpZV9nb3R0XzIwMjIwMTI0X3dpZV9nb3R0X3Vuc19zY2h1Zl9kaWVfZG9rdQ/

Här framträder alla intervjuade individuellt

https://www.ardmediathek.de/sendung/wie-gott-uns-schuf/Y3JpZDovL3JiYi1vbmxpbmUuZGUvd2llLWdvdHQtdW5zLXNjaHVm/

I filmen påminns om Katolska kyrkans katekes § 2357 -2359

§ 2357   Med homosexualitet menar man relationer mellan män och kvinnor som känner sexuell dragning – exklusiv eller huvudsaklig – till personer av samma kön. Den antar mycket olika former under tidernas lopp och i olika kulturer. Dess psykiska ursprung har till stor del inte kunnat förklaras. Med stöd av Skriften som framställer homosexuella handlingar som i högsta grad klandervärda har traditionen alltid förklarat att ”homosexuella handlingar i sig själv är felaktiga”.De strider mot den naturliga lagen. De stänger av den sexuella akten från att ge liv. De har inte sitt ursprung i en känslomässig komplementaritet. De kan aldrig i något fall godkännas. 

§ 2358    Ett icke ringa antal människor uppvisar grundläggande homosexuella tendenser. Denna böjelse har objektivt sett en felaktig inriktning; för de flesta av dem utgör den en verklig prövning. Man skall ta emot dem med respekt, medlidande och finkänslighet. Varje tecken på orättfärdig diskriminering när det gäller dessa människor skall undvikas. Dessa personer är kallade att förverkliga Guds vilja i sitt liv, och om de är kristna är de kallade att med Herrens offer på korset förena de svårigheter de kan råka ut för på grund av sin läggning.

§ 2359      Homosexuella personer är kallade till kyskhet. Genom självbehärskningens dygder, som fostrar till inre frihet, ibland med stöd av osjälvisk vänskap och med hjälp av bönen och den sakramentala nåden kan och skall de stegvis och beslutsamt närma sig den kristna fullkomligheten. 

// Irène

PS Värt att påminna kring kardinal Newmans helgonförklaring 2019

DAGEN https://www.dagen.se/debatt/2019/10/24/irene-nordgren-katolsk-media-doljer-fakta-om-helgonet-john-henry-/

————————————————————————–

Dagens Nyheter uppmärksammar filmen 26 jan 2022

https://www.dn.se/varlden/katolska-kyrkan-i-tyskland-far-avskeda-homosexuella-medarbetare-nu-protesterar-125-hbtq-personer/

———————————————————

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *