”Var kommer tesen om rasism från er sida?”

Så fort SSPX nämns på KV blogg dyker det upp svenska  sympatisörer och medlemmar som  under skydd av anonyma signaturer  vill komma till tals.

Signaturen Jack frågar   ”Var kommer tesen om rasism från er sida”?

Min ”tes  om rasism”  inom SSPX  kommer sig av följande.

SSPX grundare är  Marcel  Lefbvre 1905-1991

”1970 grundade ärkebiskopen ett prästseminarium  och ett nytt prästsällskap, Prästbrödraskapets S:t Pius X   (SSPX). Säte blev  Ecône i Valais (fransktalande Schweiz).

1988  vigde  Marcel Lefebvre  UTAN  påve  JPII   tillstånd till biskopar  Bernard Fellay, Bernard Tissier de Mallerais, Richard Williamson och Alfonso de Galarreta vilka då exkommunicerade sig själva.

21 januari 2009 hävde påve Benedictus XVI  exkommunikationen av de fyra biskopar som Lefebvre vigt i juni 1988.”  (Wikipedia )

Nu är det  så att Marcel Lefebvre  inte ENBART  gjort sig känd som bevarare av den ”gamla liturgin” och motståndare till en ny liturgiordning.

Marcel  Lefebvre  var en ökänd ”integriste ” dvs hade en fundamentalistisk och rasistisk inställning till exempelvis ”les muselmans ”.

Lyssna här

http://www.youtube.com/watch?v=G9lHd3Xcn3A&NR=1

Marcel Lefebvre  beskrivs i   fransk TV hur han POLITISKT representerade  högerextremistiska värderingar som bla visade sig i stöd för ultrahögern i Argentina ,  efterkrigstidens  förlovade land för nazister.

http://www.youtube.com/watch?v=qypgjBpsNe0&NR=1

SSPX starkt fäste i Argentina där by the way Richard Willimson var rektor för prästseminariet La Reja

http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Williamson_%28bishop%29#In_Argentina

Richard Williamson visar sig 21 jan 2009  Sveriges Televisions Uppdrag Granskning vara förintelseförnekare

http://svtplay.se/v/1413831

Bernard Fellay  skriver brev till SVT  som Gert Gelotte lägger ut på KV blogg med följande kommentar

”Det finns ett antal punkter i brevet som förtjänar särskilt uppmärksamhet. Det Fellay beskriver som ”historical matters” är således de gaskamrar som användes för att förinta Europas judar. Biskop Williamson förnekar deras existens.

Biskop Williamsons förnekelse blir i Folleys variant Uppdrag Gransknings smutskastning av Pius X brödraskap. Ett fullständigt bisarrt försök att göra svart till vitt.

Sist men inte minst skriver Fellay att brödraskapets intention är att förse Sveriges katoliker med den sanna katolska tron och de sanna sakramenten. Ett uttalande som inte gärna kan förstås på något annat sätt än att Fellay anser att Sveriges katoliker hittills inte haft tillgång till detta. Ett minst sagt uppseendeväckande uttalande av en sektledare som just blivit insläppt i kyrkan av påven själv. Det faktum att SSPX inte godkände den katolska kyrkan efter andra Vatikankonciliet var ju orsaken till att organisationen ställdes utanför kyrkan.”

http://www.katolskvision.se/blog/?p=228

Av intresse kan också vara redaktör Ulf Silfverlings IVER på   Katolsk Observatör  att i sammanhanget  undervisa svenska media  i att inte ljuga

”Som kristen försöker man leva upp till Guds bud, det åttonde lyder: ”Du skall icke bära falsk vittnesbörd mot din nästa” och det borde väl vara en ledstjärna för nyhetsförmedling överlag.”

http://katobs.se/nyh_texttv_sspx.html

SSPX  introducerades  I Sverige av katoliken Jonas de Geer som här talar vid Nordiska Festivalen 2008

http://www.youtube.com/watch?v=7NED-QlrMk0

Katoliken Jonas de Geer meddelar i augusti i år 2011 att han gått in i ”Svenskarnas Parti”

http://www.nationell.nu/2011/08/30/jonas-de-geer-gar-in-i-svenskarnas-parti/

”SvP är ett nationalistiskt parti som sätter svenskarnas intressen främst och vill avveckla mångkulturen.”

http://www.svenskarnasparti.se/

// Irène

PS  Jag påstår inte att alla inom SSPX är rasister. Men  för mig räcker det med de RASISTISKA  INSLAG som bevisligen OCKSÅ finns med som en ingrediens bland andra ingredienser av mer LITURGISKT slag och som är  bidragande orsak  till att jag som kristen anser mig förpliktigad att ta avstånd från ALLT  vad SSPX  heter då rasism strider mot det kristna budskapets innersta budskap om alla människors  lika värde och uppgift att lära sig  leva sida vid sida med ALLT vad det innebär.  Att  påvedömet ständigt  visar  sig ha en faiblesse  åt högervridna politiska uppfattningar och ENSIDIGT gynnar och favoriserar  yttringar åt höger (Opus Dei , SSPX ) är en SKAMFLÄCK för en kristen kyrka.

http://www.katolskvision.se/blog/?p=1029

”Avveckla mångkulturen” var det som  låg främst  i Anders Behring  Breivik intresse  då han utförde massmorden på 69  ungdomar  i somras  på Arbeiderpartiets  ungdomsläger på Utöja .

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

17 svar på ”Var kommer tesen om rasism från er sida?”

  1. Sigfrid skriver:

    Har du någonsin varit i en mässa i den gamla riten Irène? Rekommenderar den varmt. Ett tips kan vara att gå i minst två-tre stycken, första gången känns den ofta väldigt överrumplande. Möjligtvis kommer du få en större förståelse för varför SSPX agerar som de gör. På Kristkongungens Instituts hemsida finns info om tider och platser 🙂

    Apropå era guilt-by-association argument. Gert Gerlotte jobbar på GP. GP lät 1939 ett stort gäng nazister kritisera Torgny Segerstedt. Med er logik kanske man borde ta avstånd från honom? Kyrkan finns faktiskt även till för nationaldemokrater. Ändå så var de Geer långt ifrån ensam om att ha bjudit hit SSPX.

    Er jämförelse mellan Breivik och SSPX får mig att må illa. Ska det inte gå att diskutera mångkultur utan att bli anklagad för att sympatisera med massmördare?

    Ärkebiskop Lefebvres far dog i ett koncentrationsläger. Att anklaga honom för rasism borde man inte göra så lättvindigt som ni gör. Hittar ni något uttalande där han uttalar sig om olika rasers värde (=definition på rasism) så för fram det. Men att folk är kritiska mot Islam är inte rasistiskt. Många orientaliska kristna jag talat med som skulle kunna klassificeras som tillhör en ”ras” som till stor del är muslimsk är väldigt kritiska mot Islam. Är de rasister?

  2. Ulf Silfverling skriver:

    Inlägget ovan nämner mitt namn och den tidskrift som jag är redaktör för. I ett inlägg tidigare uppmanar mig Iréne Nordgren med stora bokstäver att jag ska skämmas för att ha påpekat felen i ett TT-telegram, som publicerades i en mängd svenska tidningar och i text-tv. I detta fall påstods att biskop Williamson ”förnekat förintelsen” med mera. Går man till intervjun i fråga – och det bör man väl göra – hör man att biskop Williamson säger att ”I believe that the historical evidence is strongly against, is hugely against six million Jews having been deliberately gassed in gas chambers as a deliberate policy of Adolf Hitler”, och ”I think that 200 000 to 300,000 Jews perished in Nazi concentration camps, but none of them in gas chambers.”.

    Man kan vara kritisk mot denna högst personliga åsikt (I believe, I think…), men den uttrycker inte tvivel på förintelsen, utan på omfattningen och metoderna. (Biskop Williamson har också uttryckt tvivel att muslimer låg bakom attacken mot Word Trade Center, att den i själva verket var iscensatt av USA-s president Bush. men av någon märklig anledning har dessa uttalanden aldrig skapat rubriker. ) TT-telegrammet var i övrigt helt missvisande.

    Iréne Nordgren har dessutom fullständigt missat att vi var de första att fördöma biskopens uttalande, detta redan morgonen efter intervjun, då vi skriver:

    Självklart måste man dock instämma i den kraftfulla kritiken som riktas mot dessa uttalanden, både för vad som sades och att det sades. En biskop i katolska kyrkan som använder sin ställning att sprida konspirationsteorier är förkastligt. Det saknar betydelse att han är förklarad exkommunicerad, utesluten ur kyrkans fulla gemenskap – han har ändå sin vigning att leva upp till. Det må vara privatuppfattningar. Men beteendet skapar en förtroendekris som sprider sig överallt – inte minst bland alla dem som i goda avsikter söker sig till den rörelse han företräder, ja också till katolska kyrkan generellt. Dessutom kan denna typ av uttalanden dra till sig personer av helt andra intressen än andliga, vilket orsakar skandaler och drar in kyrkan i en försvarsposition. Så har ju redan skett.

    Det stämmer att vi är ivriga att rätta felaktiga pressuppgifter, som drabbar vår älskade Moder Kyrkan. Det har vi gjort i många fall, när det sades att påven uttalat sig mot homosexuella, att han attackerat islam i Regensburgstalet, att nunnor fått barn i ett polskt kloster, att en nioårig flicka blivit exkommunicerad på grund av abort, att Vatikanen likställer sexuella övergrepp på barn med vigningar av kvinnor, ett antal helt felaktiga uppgifter om prästers övergrepp och hur de har hanterats, etc etc.

    Vad det handlar om är att försvara tro och sanning och då måste man attackera otro och lögn, vilken källan än är. Kanske något som även denna bloggs skribenter borde reflektera över?

  3. Irene Nordgren skriver:

    Sigfrid

    ”Har du någonsin varit i en mässa i den gamla riten Irène? ”

    Jag är ”uppfödd” med ”mässa i den gamla riten” så ”överrumplingsmomentet” faller bort för min del och kanhända har jag deltagit i oräkneliga sådana mässor redan innan du var född ?

    Jag är för VALFRIHET när det gäller det mesta i livet alltså också när det gället katolsk mässordning.

    Jag unnar dig absolut att ha tillgång till mässa i gammal rit så länge som den inte tillåts att åter helt ta överhanden och bli den enda saliggörande inom romersk – katolska kyrkan.

    Överbetoningen på enbart män och åter män, förbudet mot flickor som ministranter, vurmandet för spets, latin, rökelse och i värsta fall cappa magna mm har ju med tycke och smak att göra och så länge det finns alternativ så är jag tacksam att kunna få välja något annat.

    Men när det gäller SSPX finns som sagt mycket allvarligare orsaker till min aversion.

    ”Ärkebiskop Lefebvres far dog i ett koncentrationsläger. Att anklaga honom för rasism borde man inte göra så lättvindigt som ni gör”

    Obs jag talar bara för mig själv.

    Förstår jag dig rätt att du menar att en person skulle vara livslångt vaccinerad mot rasism om denna person själv suttit eller förlorat en anhörig i koncentrationsläger ?

    I så fall är jag av motsatt uppfattning.

    // Irène

  4. Irene Nordgren skriver:

    Ulf Silfverling

    Jag – liksom alla läsare-av Katolsk Observatör har tolkningsföreträde på hur jag / vi
    TOLKAR och uppfattar dig som redaktör och de PRIOROTERINGAR
    på vad du finner relevant att skriva om, att låta översätta och länka till.

    Dina protester ändrar inte för en sekund min uppfattning om var du har dina sympatier inom katolska kyrkan.

    ”Man kan vara kritisk mot denna högst personliga åsikt (I believe, I think…), men den uttrycker inte tvivel på förintelsen, utan på omfattningen och metoderna. ”

    Du är enbart pinsam i dina bortförklaringar.

    // Irène

  5. Ulf Silfverling skriver:

    1. Om någon säger att ”I think that 200 000 to 300 000 Jews perished in Nazi concentration camps,”så kan iallafall inte jag få detta till att den personen helt förnekar att något försök till utrotning av judar har skett.

    2. Våra översättningar omfattar bland annat c:a 150 texter av påven Benedikt XVI. Är det dessa som är besvärande? Därutöver finns ett brett spektrum av artiklar från skribenter, från höger till vänster på den politiska skalan, från kristna till muslimer, judar, ateister…på den religiösa skalan. Detta kan vem som helst själv konstatera med vår arikelsökningsfunktion.

    3. Det är riktigt att det finns en prioritering i urvalet av artiklar: Att de ska tjäna tro och sanning. Och det är riktigt att det finns sympatier: Till den enda, heliga apostoliska och katolska kyrkan som vår Herre grundade och ännu leder genom den Helige Ande. Trots de mänskliga svagheterna hos påvar, biskopar, präster, och hos oss alla, så finns kyrkan ännu här, med oss, för oss och för vår frälsnings skull. Men hon behöver också själv hjälp och stöd, mest av allt behövs bidrag för att styrka och ena kyrkan så hon kan fortsätta sitt uppdrag trots alla angrepp; att vara helighetens eviga seminarium.

    Denna meningväxling är därmed avslutad för min del.

    Tack för ordet.

    Ulf Silfverling
    red.
    KATOLSK OBSERVATÖR</a)

  6. Krister Janzon skriver:

    Iréne,

    Du skriver ”Av intresse kan också vara redaktör Ulf Silfverlings IVER på Katolsk Observatör att i sammanhanget undervisa svenska media i att inte ljuga

    ”Som kristen försöker man leva upp till Guds bud, det åttonde lyder: ”Du skall icke bära falsk vittnesbörd mot din nästa” och det borde väl vara en ledstjärna för nyhetsförmedling överlag.”

    http://katobs.se/nyh_texttv_sspx.html

    Av det fortsatta replikskiftet mellan dig och Ulf Silfverling förstår jag inte hur du kommer från
    ovanstående länk till att ”jag – liksom alla läsare-av Katolsk Observatör har tolkningsföreträde på hur jag / vi
    TOLKAR och uppfattar dig som redaktör och de PRIOROTERINGAR
    på vad du finner relevant att skriva om, att låta översätta och länka till.

    Dina protester ändrar inte för en sekund min uppfattning om var du har dina sympatier inom katolska kyrkan.

    Jag menar: länken visade på en justering av Ulf Silverling av fakta som SVT gått ut med, och du övergår till att uttrycka dina åsikter om ”vad Ulf Silfverling finner relevant att skriva om, att låta översätta och länka till.

    Vad har dom två sakerna med varann att göra, i detta blogginlägg? För mig blir det lite av ”guilt by association” eller än värre att du bara vill ta tillfället i akt att ta upp en tidigare träta mellan Ulf Silvferling och dig. Och vad är det goda syftet med det? I förhållande till frågorna om SSPX. Som med rätta bekymrar många katoliker dessa dagar, som du har så bra fört fram på denna blogg.

    Krister

  7. Irene Nordgren skriver:

    Ulf Silfverling

    Du ger alltså sista ordet till mig samtidigt som du passar på att göra reklam för Katolsk Observatör.

    Då vill jag passa på att upprepa att jag anser din iver att FORTSÄTTA försvara Williamson är anmärkningsvärd med tanke på att hela svenska folket HÖRDE Williamson säga
    ” I believe that there were no gazchambers.”

    Ändå är du nu angelägen att framhålla Williamson bara som PARTIELL förintelseförnekare.

    ”inte jag få detta till att den personen helt förnekar att något försök till utrotning av judar har skett.”

    Jag utgår ifrån att du rubriksätter dina inlägg och du valde rubrik

    ”SVT vilseleder”

    http://katobs.se/nyh_texttv_sspx.html

    Det säger rätt mycket om dig Ulf Silfverling .

    ”Våra översättningar omfattar bland annat c:a 150 texter av påven Benedikt XVI. Är det dessa som är besvärande?”

    Jag kan inte komma ihåg att jag någonsin kritiserat KO för att översätta texter av B16.

    Min kritik har helt varit inriktad på KO val av artikelöversättningar när det gäller reformförslag inom katolska kyrkan typ Memorandum mm.

    Då väljer KO enbart författarnamn som är kända för att vara negativa till reformer . Till på köpet har dessa författare oftast inte ens varit teologer utan journalister och publicister typ Matthias Matthusek

    http://katobs.se/nyh_celibat_mattusek.html

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=1790

    Eller Peter Seewald som var var stormförtjust att få intervjua en 84 ÅRIG PÅVE men samtidigt beskrev Memorandum som ”Teologernas uppror är en revolt från ålderdomshemmet”

    http://katobs.se/int_seewald_memorandum.html

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=1790

    Min kritik mot KO har också gällt KO inte så sällan hätska ton mot Svenska Kyrkan.

    // Irène

  8. Jack skriver:

    För det första är inte Jack anonym utan är döpt till namnet Jack – sluta gärna med era konspirationer om vem jag är.
    För det andra vad har Jonas De Geer med SSPX att göra, är han präst eller biskop?
    För det tredje så profiterade mgr Lefebvre helt rätt att muslimer skulle börja slå ihjäl folk, vad händer i Egypten idag och i december 2010 på Stockholms gator, 9/11 etc. Hur kan man säga att Lefebvre hade fel?
    För det fjärde undrar jag om ni är kristna överhuvudtaget eftersom en tillbedjan till Buddha är fullt förenligt med ”Jag är sanningen, livet och vägen” var det Buddha eller Jesus som sa så. Jag är efter besök på bloggen något förvirrad. Jag häpnar över blasfemin och raljerandet av Gud.

  9. Anneli Magnusson skriver:

    Jack,
    Jonas De Geer var den som bjöd in SSPX till Sverige.

    Tyvärr är det många fler än muslimer som använder våld i religionens namn, du har ett näraliggande exempel både geografiskt och tidsmässigt på kristna som använt våld i Irland. Baskiens separatister är väl inte heller muslimer så vitt jag vet.

    Avslutningsvis tror jag att du var något förvirrad redan innan besöket på bloggen och att du kommer att vara det efteråt också.
    Anneli

  10. Irene Nordgren skriver:

    Hallå Jack

    Om det är mig du vänder dig till så ber jag dig läsa innantill ordentligt.
    ”Anonyma” signaturer syftade på tex ”Hasse Küng” mfl fantasifulla signaturer som förekommit.

    Jack är dock också en signatur för mig då meningen kvarstår att du inte vill bli identifierad.

    Och vill du inte det så vill du inte det – men då få du vackert finna dig i att inte bli tagen på lika allvar som om du skrev under ditt fullständiga namn.

    ”För det andra vad har Jonas De Geer med SSPX att göra”

    Du frågade mig angående SSPX ”Var kommer tesen om rasism från er sida”?

    Mitt svar på din fråga var bla Jonas de Geer – en VDN märkt RASIST.

    ”För det tredje så profiterade mgr Lefebvre helt rätt att muslimer skulle börja slå ihjäl folk, vad händer i Egypten idag ”

    Vad hände på Utöja i somras ? Går det att dra en slutsats om norrmän av den händelsen ?

    Jack du är ute på mycket farliga vägar i ditt sätt att tänka.

    Vad drar du för slutsats om ”KRISTNA” om du har korståg som främsta beslutsunderlag?
    Eller det kristna och tillika katolska paret Ferdinand och Isabella ? Eller dominikanmunken Torquemada ? Eller varför inte den kristne Hitler ?

    Där kan du få adekvat användning av termen ”blasfemi”.

    Buddha beräknas ha levt ca 500 år för Kr f.

    Läs det är inte farligt.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Buddha

    Jag finner större likheter mellan Buddha och Jesus än mellan Jesus och de ovan namngivna KRISTNA KÄNDISARNA.

    Jag vet dock inte vad du tycker ?

    // Irène

  11. agneta sofiadotter skriver:

    Glöm ej Utöya. !!!!

  12. agneta sofiadotter skriver:

    Sorry Irene … jag glömde att använda det lilla strecket som du lärde mig // Agneta

  13. Anneli Magnusson skriver:

    Ja det är verkligen viktigt att komma ihåg att de flesta, oavsett nationalitet och religion, är helt vanliga fredsälskande människor.
    Våldsverkarna har troligen mer gemensamt med varandra än med sina landsmän eller med sin religion.

    Jack,
    Jag glömde en sak, du får förstås be till Buddha om du vill det, vi har religionsfrihet här i landet. Men det är ingen här mer än du och övriga signaturer som påstått att någon under bönen för fred och rättvisa i Assisi skulle göra något annat än att be tillsammans. Kristna ber då till Kristus.
    Det pinsamma här är att SSPX tycker att det väsentligaste de kan be för är att det INTE blir en interreligiös bön för fred och rättvisa. Men det fungerar inte att försöka blanda bort korten.
    Anneli

  14. Jack skriver:

    Anonym som jag är undrar jag om ni tycker det är Ok att för en kristen tillbe Guldkalven, Buddha, Apollo eller någon annan ”Gud” om fred. Varför ska man i en katolska kyrka be till Buddha om fred (eller vad det än må vara). Hädanefter ska vi tillbe Tor om fred på söndagarna i domkyrkan? – Hur resonerar ni?

  15. Irene Nordgren skriver:

    Jack

    Jag svarar med ett citat av Hans Küng

    ”There will be no peace among the nations without peace among the religions. There will be no peace among the religions without dialogue among the religions”

    Läs på här och har du därefter frågor så kan du återkomma

    http://globalethic.org/

    // Irène

  16. agneta sofiadotter skriver:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *