Biskop Santos vill 2013 ställa upp som presidentkandidat i Honduras

Kath net 25 jan Tegucigalpa

”Biskop Luis Alfonso Santos Villeda  (75 år ) bekräftar sina ambitioner att ställa upp som presidendkandidat i presidentvalet 2013 i Honduras. ”

”Enligt egen uppgift  ska biskopen dessförinnan inhämta  tillåtelse av påven.  I enlighet med kyrkorättsliga bestämmelser  brukar katolska präster som involverar sig politiskt suspenderas  från sin prästtjänst . Biskop Santos är ordenspräst inom  Don Boscos Salesianorden.
Biskop Santos har tidigare betonat att han räknar med att han ”åtminstone temporärt ”   måste  träda tillbaka från sin prästtjänst.”

// Irène

PS  Synd att inte kyrkorättsliga bestämmelser om suspendering  också kommit till användning   då katolska biskopar,  kardinaler  och påvar involverat sig politiskt på HÖGERKANTEN  för tex nazistiska och  fascistiska politiska åskådningar.  Påven Johannes Paulus II   m fl ömmade tex för Chiles president Pinochet  utan att kyrkorättsliga paragrafer någonsin nämndes.

14 aug 2009    ”Luis Alfonso Santos i Honduras 25 år som biskop i solidaritet med fattiga”

http://www.katolskvision.se/blog/?p=367

11 okt 2011  ”Kommer påven ge pensionerad biskop lov att ställa upp i presidentval i Honduras ?”

http://www.katolskvision.se/blog/?p=3889

Läs Öppet Brev från biskop Santos 9 juni 2011 som avslutas följande

”The Catholic Church chooses life; but in order to preserve life the Church has to work resolving the conflicts that threaten life. The Honduran people is waking up and wants to liberate itself of the chains that the exploiters and oppressed have maintained. In the history of salvation, God has intervened in favor of the oppressed. The Catholic church today in Honduras also ought to intervene in favor of the oppressed, thus giving testimony of the following of Jesus Christ, of whom we are disciples and missionaries for the construction of the Kingdom.
I ask the Holy Spirit whose coming we will celebrate June 12 to give us wisdom, intelligence, and strength to face the unjust reality in which the poor live and to find suitable solutions which seek the Common Good and not the enrichment of only a few.
With my apostolic blessing, I  close.
Attentively,
Monseñor Luis Alfonso Santos Villeda SDBBishop of  Santa Rosa de Copán”

http://honduraschurchdocuments.blogspot.com/2011/06/open-letter-of-bishop-santos.html

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *