Fastemeditation 1 fastesöndagen

Fastemeditation 1  fastesöndagen a+D 2010

Allsmäktige Gud, låt oss under fastans fyrtio dagar, alltmer tränga in i kunskapen om Kristus, din hemlighet och helgas genom kraften i hans lidande och seger. Genom honom, Jesus Kristus…
(slutbön i Vesper och Laudes 1 fastesöndagen)

Slutbönen vänder våra ögon åt rätt häll, mot Kristus.

Alltså, skall vi inte se fastan som en tid med oss själva i blickfånget då vi skall vältra oss i våra synder och tillkortakommanden.  Fastan är inte i första hand, eller ens sista, en tid för självrannsakan och bot utan en tid avsedd att fästa vår uppmärksamhet och vårt intellekt på Kristus. Fastan är en 40-dagars kristocentrisk intensivövning, inte egocentrisk.

Så den 1:a fastesöndagen ber vi att vi skall tränga djupare in i kunskapen om Kristus, Guds stora hemlighet, inte att vi skall tränga djupare in i oss själva. Vi skall nyttja fastan till att lära känna honom bättre för att klarare se uppståndelsens mysterium.

Det är fastans mening. Inte att vi skall plåga vår kropp, inte att vi skall umgås med våra gamla synder igen utan att vi skall komma närmre Kristus i hans triumf.

Fastan är en tid då vi skall lära känna den uppståndne och levande Kristus än mer för att värdigt sjunga alla vigiliors Moder då vi återigen skall fira hans ärorika seger över lidandet och döden.

För vi sitter ju med facit i hand.

Jörgen Thorhard; Stöllet

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Fastemeditation 1 fastesöndagen

  1. Krister Janzon skriver:

    Jörgen,

    Tack för dina fortsatta goda meditationer, nu om att söka vara Christocentrisk i stället för
    egocentrisk denna första fastesöndag.

    Även ditt inlägg om Kyrkan som motkraft är så spännande.

    Kanske vi också skulle lägga in dina meditationer i en ”låda” i vårt Forum, så att de blir lättare att hitta? På bloggen ”försvinner” ju allt ganska snart, eftersom vi tyvärr inte har någon sök- eller kategorifunktion på bloggen.

    Krister

  2. Jörgen Thorhard skriver:

    Krister

    De teknska avgörandena överlåter jag med varm ħand och full tilllit åt dem som kan datortekniken. Min tekniska begåvning gör halt vid Mauser 98 mekanismen.

    //Jörgen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *