En eloge till DAGENS ledarredaktion

En eloge till DAGENS ledarredaktion Daniel Grahn, Elisabeth Sandlund och Hasse Boström för deras ledare

”God ekumenik respekterar olikhet”

”I sin förbön för sina lärjungar och för varje kristen i alla tidsåldrar (alla som genom deras ord tror på mig) är Jesus tydlig med både att enhet är viktig och varför den är av avgörande betydelse. Att kristna blir ett är en förutsättning för att världen ska kunna tro. Så var det för 2000 år sedan och så är det i dag. När kyrkornas folk ägnar sin energi åt interna strider eller till att förtala varandra tappar den kristna tron sin attraktionskraft på de människor som, vare sig de erkänner det eller inte, längtar efter ett möte med den levande Guden.”

”God ekumenik handlar inte om likriktning. Den går inte ut på att utplåna olika kristna sammanhangs egenart. Olikheter i uppfattning och uttryckssätt ska inte uppfattas som hot utan som tillgångar. Den som har en trygg förankring i sin egen kristna miljö kan se med nyfikenhet och generositet på dem som tänker annorlunda. Enighet i stort, frihet i smått, kärlek i allt, den devis som ibland tillskrivs Augustinus, är en utmärkt utgångspunkt för alla former av ekumenik.”

http://www.dagen.se/opinion/ledare/god-ekumenik-respekterar-olikhet/

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på En eloge till DAGENS ledarredaktion

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag kan bara instämma. Det är utomordentligt väl formulerat. Men ännu viktigare är att vi lever så. Att bara framföra det som ett önskemål leder ingen vart. De som har makten över kyrkan vill ha splittring och kommer alltid att finna skäl för den. Varför? Jo därför att splittring är maktens fundament.

    Gert

  2. Lennart Jacobson skriver:

    Alla håller väl med om att kärlek är bra och att man skall vara ”snälla” mot varandra osv. Det är nog inte det största och det mest aktuella problemet. Det är snarast motsatsen. Att vi inte vågar och vill diskutera det som strider mot Ordet och kanske har gått helt snett.

    Problemet är att vi MÅSTE få säga sanningar, ifrågasätta och korrigera men även förmana. Det tillhör den uppgift vi som förkunnare och herdar för att inte säga alla kristna har.

    Det sägs ofta att Jesus skall vara värt föredöme. Men så hård som Jesus var mot makten, kejsaren, teologerna/fariséerna och falska profeter, sådana som förvanskade Guds ord, är nog ingen idag.

    Splittringen inom kyrkan har ju att göra med att kyrkan kanske främst RKK tidigt lämnade bibelns och urkyrkans lära. Och även senare reformrörelser är ute efter att restaurera olika kyrkors lära, som ofta avfallit. Just under den yttersta tiden skall det problemet vara som störst, säger Jesus.

    Den som förnekar att detta är det egentliga problemet, kan se på Sv kyrkan m fl kyrkor som helt förnekar många grundläggande sanningar och bygger på att en majoritet inte ens är troende…..

  3. Gert Gelotte skriver:

    Lennart Jacobson,

    jag tycker din bild av både Katolska kyrkan och Svenska kyrkan är betingad av förutfattade meningar om hur tro kan uttryckas.
    Det är inte otro att tro på ett annat sätt och med andra ord och yttryck än man gjorde förr.
    Tillåts inte trons uttryck och språk förändras blir kyrkan/kyrkorna efter hand stumma inför sin egen samtid. Det är allvarligt för då är kyrkorna inte längre vägar till Gud utan hinder på vägen till Gud.
    Den som letar efter den rena, ursprungliga tron kommer aldrig att finna den. Resultatet av eventuella försök blir bara karrikatyrer. Tron liksom livet är förändring.

    Gert

  4. Stig Melin skriver:

    Dagen skriver i en ledare:

    ”Att kristna blir ett är en förutsättning för att världen ska kunna tro. Så var det för 2000 år sedan och så är det i dag. När kyrkornas folk ägnar sin energi åt interna strider eller till att förtala varandra tappar den kristna tron sin attraktionskraft på de människor som, vare sig de erkänner det eller inte, längtar efter ett möte med den levande Guden.”

    Jag tycker Dagen målar upp en alltför stereotyp bild av kristenheten

    En längtan skulle alltså väckas om de kristna blev ”ett”?
    Inte fungerade det så när pingstväckelsen bröt fram. Inte när missionärerna i hårt motstånd från den katolska kyrkan bröt ny mark i Brasilien heller. Gud har i olika omgångar väckt upp en längtan hos sina barn på olika platser efter mera av honom och gett oss besökelsetider. Det har skett hos dem som varit öppna för Anden.
    Jag tror Anden verkar på samma sätt i dag också
    /Stig

  5. Gert Gelotte skriver:

    Stig,

    när splittringen gått så djupt att kristna missionerar mot varandra lever vi i ett fullbordat självbedrägeri och borde gråta i stället för att räkna segrar och visa upp varandra som troféer.

    Gert

  6. Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Tidningen Dagen målar upp en stereotyp bild av kristenheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *