-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: december 18, 2011
Kardinal Koch går som katten runt den heta gröten – homosexuellas likaberättigande.
Kath Net Under rubrik ”Ekumenik : Kardinal Koch ser inget gemensamt mål för kyrkorna” läser jag att kardinal Koch – chef för Påvliga rådet för främjande av kristen enhet – säger ”Vi har olika uppfattningar om hur enhet ska utformas … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
14 kommentarer
Samtal pågår – om ekumenik
Under rubrik ”Ekumenik är att upptäcka det gemensamma, inte att förhandla om anslutningsformer” beskriver Bengt Malmgren med entusiasm sitt stora engagement inom den karismatiska rörelsen och sitt nära umgänge med olika evangelikala företrädare. På så sätt är Bengt Malmgren representativ … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
6 kommentarer
6 svar till ”Samtal pågår – om ekumenik”
Bengt
Med all respekt för ditt pingst-karismatiska engagement.
Religionsutövande är en komplex företeelse som har med teologi såväl som med psykologi att göra.
Och psykologi har bla med personlighet, ”personkemi” och temperament att göra.
Religionsutövande människor av alla slag och kategorier är på dessa punkter olika inbördes. Om vi håller oss till katoliker för enkelhetens skull.
Jag konstaterar olikheterna hos oss – hos dig och mig.
Du talar dig varm för den pingst-karismatiska rörelsen där jag inte känner mig hemma. Men so what ?
Hur känslan av samhörighet och gemenskap utformas kan och MÅSTE få se olika ut inom en universell kyrka på drygt 1 miljard medlemmar.
Du skriver
”Tron är en skatt vi fått att förvalta tillsammans, inget vi hittat på och mutar in som vårt eget inom snäva samfundsramar eller godtyckligt omformar enligt våra postmoderna subjektiva och känslomässiga preferenser. (Se Ulf Ekmans ledare i Världen idag 16 dec).”
När jag sedan applicerar dina ord på Ulf Ekman slår du bakut.
Då backar du bandet och då låter det istället så här
Du skriver
”Ibland kan Gud också tillåta att saker sker ”utanför murarna” därför att den etablerade kyrkan blivit förstelnad.”
Visst.
Men även INNANFÖR murarna kanske Gud tillåter att det sker saker . Jag tänker på Wir sind Kirche .
Du skriver
”Hellre ett entreprenörskap som går lite fel och behöver korrigeras än handlingsförlamning skulle jag vilja säga.”
Det finns mängder av inomkatolska reformrörelser som UTAN att drivas av ett affärsmässigt entreprenörsskap absolut inte är handligsförlamade. TVÄRTOM. Det sjuder av liv på kontinenten inom katolska kyrkans mängder av aktiva lekmanna-och reformrörelser.
Här måste också nämnas alla församlingar som byggts upp ”utanför murarna” av kvinnliga katolska präster
Du skriver
”Att UE närmar sig Katolska kyrkan är inget unikt för evangelikala ledare”
Det intressanta är inte vilka som närmar katolska kyrkan. Det är massor som gör.
Det intressanta är vilka Vatikanen med B16 i spetsen VILL NÄRMA SIG. Vilka som PRIORITERAS.
Du skriver
”Det viktiga med dialogen är inte att strida om vem (vilket samfund) som har rätt och fel, utan en god dialog leder till vi upptäcker mer och förstår mer av det som är vårt gemensamma kristna arv.”
Skriv och skicka dessa ord till B16 och jag skriver också under.
Du skriver
”Kriterier på den genuina traditionen är att den inte består av sådant som människor ”hittat på” senare, att den inte motsägs av Skriften. ”
Men snälla nån Bengt . Vem har tolkningsföreträde på var gränsen för ”senare ” går och vem har tolkningsföreträde på vad Skriften säger.
Vem förstår sig bäst på att tolka Gud ?
När det gäller TRADITION är det HIPP SOM HAPP inom katolska kyrkan. Ibland är det apostlatiden som är viktigast och ibland är det första Vatikankonciliet för att spetsa till det.
Apostlarna var gifta och första 1000 åren var romersk -katolska präster också gifta men sedan har vi TRADITION av OBLIGATORISKT celibat senaste 1000 åren.
Exemplen på godtycklighet vad TRADITION beträffar kan mångfaldigas.
Du skriver
”- Katolska kyrkan har rätt i att kyrkan till sitt väsen är universell och att det behövs ett läroämbete som garanterar trons autenticitet”
Som jag tidigare sagt 100 gånger – om Gudsfolket ska ha respekt för ett LÄROÄMBETE så måste Gudsfolket ha något att säga till om VILKA DETTA LÄROÄMBETE ska utgöras av.
// Irène
PS När biskop Anders börjar umgås lika hemtamt med biskop Eva Brunne som med Ulf Ekman så ska jag sluta gnälla på Ulf Ekman.
Och by the way så är det pingstpastorn Peter Halldorf och prästen i svenska kyrkan Samuel Rubenson som fört mig till klostren Mar Musa (dialog med muslimer) i Syrien och Bose ekumeniska kloster i Italien.
Tyvärr inte någon präst eller biskop inom katolska kyrkan här i Sverige.
Bengt svarade på sin blogg
Irène!
Det är mycket jag gillar i din långa kommentar som uttrycker något av Kyrkans katolicitet och mångfald. Det sjuder av liv och initiativ på många håll utanför och innanför murarna.
”samhörighet och gemenskap utformas kan och MÅSTE få se olika ut inom en universell kyrka på drygt 1 miljard medlemmar”, skriver du. Helt visst, enhet kring det centrala, universella, men vi behöver också de små gemenskaperna och olika spiritualiteter där människor känner sig hemma och kan utvecklas i sina gåvor i det lilla. Här måste få finnas en mångfald.
Den stora frågan vi ofta återkommer till i våra diskussioner är detta med vad som konstituerar enheten, vem som har tolkningsföreträde.
Vi har Ordet, där protestanterna säger Sola Scriptura, men som vi katoliker kritiserar för att det kan bli hur många olika tolkningar som helst, så har också kristenheten splittrats mer och mer efter reformationen. Vi katoliker säger att det måste finnas en tolkande auktoritet i kyrkan, ett läroämbete som tjänar och förvaltar den mottagna uppenbarelsen, inte förfogar över den och kan hitta på nya saker.
Det naturliga är väl att det vore omöjligt med mänsklig kraft hålla samman något sådant, och det får nog rubriceras som ett under att den kristna tron trots allt är så väl sammanhållen som den är efter 2000 år. Det som gör skillnad är den helige Ande som enl Jesus löfte skall föra oss in i hela sanningen och upplysa och vägleda oss. Den helige Ande som verkar både genom hierarkiska och karismatiska nådegåvor som vi alla troende får del av. Jag har inget bra svar, men förtröstar på att Anden kommer att fortsätta att leda Kyrkan och kristenheten mot framtiden.
Svårt att förstå att katoliker och svenskkyrkliga faller i farstun för Ulf Ekman.
Kan det bero på att det ser ut som om han lyckats bygga en bastion mot ”den onda
världen.”
Jag misstänker att hans perspektiv bygger på en föreställning om att han kan vinna er för
Kristus på det sätt som han tänker sig att det ska ske och gestaltas.
Jag kommer ihåg möten med frikyrkliga där dom påstått att t.o.m. i RKK finns det frälsta
som tror på Jesus.
John!
Låt mig kontra med att jag förstår inte detta negativa intresse för UE från vissa andra där man till varje pris måste misstänkliggöra motiv. Tror mer det bygger på fördom än kunskap. Läs självbiografin och Andliga rötter och återkom sedan.
Mitt eget fokus är inte på person, utan de nya icke samfundsanknutna församlingarna med karismatisk inriktning som fenomen. Ett nytt intressant inslag i kristenheten.
Bengt
Du säger dig inte förstå ”detta negativa intresse för UE från vissa andra ”
Vi får leva med att vi inte förstår allt här i världen.
Det är mycket jag inte heller förstår. Tex hur man från katolskt håll och dess ”allierade” präster i svenska kyrkan typ Håkan Sandvik ifrågasätter om svenska kyrkan kan kallas EPISKOPAL och samtidigt inte låter sig bekommas av att Livets Ord inte är episkopalt.
Svenska kyrkan får kritik att vara så politikerstyrd men inte ett knyst om hur styrt Livets Ord är.
”Tror mer det bygger på fördom än kunskap. Läs självbiografin och Andliga rötter och återkom sedan.”
Nu kör du med härskarfasoner.
Den som inte tycker samma som Bengt Malmgren har alltså fördomar ty Bengt Malmgren har läst UE självbiografi och Andliga rötter underförstått Bengt Malmgren är en beläst man som äger urskillningens gåva och därför kan skilja på kunskap och fördom.
// Irène
Irène!
Det är inte menat som härskarfasoner, men jag tycker det hör till god ton och mänsklig respekt mot personer man kritiserar att lyssna till dem och utifrån god vilja försöka förstå. De två böckerna jag nämde var ett tips, för de ger en bra inblick i UE´s liv och tänkande.