Morgondagens katolska snackis……Franciskus 2 nya Motu proprio angående annullering av äktenskap.

”While the content of the reformed procedures is unknown, the announced names of the two decrees — given in Latin as Mitis Iudex Dominus Iesus and Mitis et misericors Iesus — suggest the reforms put a special focus on Jesus’ qualities of being merciful and meek.

An annulment in the Catholic church is a decree from a church tribunal that a marriage between two persons was invalidly contracted. Such a decree is often sought by persons who are seeking to celebrate a different marriage.”

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/news/detail/articolo/matrimonio-marriage-matrimonio-sacra-rota-43207/

Wikipedia

”Motu proprio (latin för ”av egen impuls”) är en skrivelse från påven  – eller en regent – på eget initiativ och personligen undertecknad.

// Irène

PS    Det kommer att bli många kommentarer kring Franciskus beslut att underlätta annullering av katolska äktenskap under åberopande av barmhärtighet.

”Skilsmässa på katolska”   har det tidigare kallats när energiska och inte alltför fattiga  katoliker  velat skilja sig och gifta om sig  och orkat och haft råd att ta sig igenom en katolsk annulleringsprocess.

Nu ska det inte  längre göras skillnad på lata och energiska katoliker, på fattiga och bättre bemedlade katoliker.  Nu ska det underlättas för alla katoliker som vill skilja sig  och gifta om sig genom införande av en förenklad och smidigare annulleringsprocess.  Dvs gifta katoliker  ska  på ett mer enkelt och SMIDIGT – läs BARMHÄRTIGT – sätt hjälpas att förneka sitt första äktenskap och därefter tillåtas att  kunna GIFTA OM SIG SOM VORE DET FÖR FÖRSTA GÅNGEN !

Genom ett så FIFFIGT -läs BARMHÄRTIGT – sätt löser Franciskus också den omstridda frågan om frånskilda och (borgerligt)   omgifta kan gå till kommunion.

No problemas när  man KATOLSKT gift om sig som för första gången !

Naturligtvis kommer Franciskus inte uttrycka sig så här rakt på sak utan det blir istället mycket tal om BARMHÄRTIGHET hit och dit, till höger och vänster, uppifrån och ner.

Hyckleriet kvarstår lika fullt !

Det jag är mest nyfiken på är om  barnen från annullerade äktenskap kommer att betraktas som UÄ  dvs födda utanför äktenskapet ?