Ulla Gudmundson om ”Mystiker med sinne för andlig erotik”

”Mystiker med sinne för andlig erotik ”

Om beginer och  om Mechtild av Magdeburg utifrån Jonna Bornemarks bok ”Kroppslighetens mystik”  skriver idag Ulla Gudmundson Under strecket SvD

”Beginrörelsen var ett av flera uttryck för en stark väckelsevåg, inte minst bland kvinnor, som rullade över norra Europa på 1100- och 1200-talen. Tyngdpunkten låg i nuvarande Tyskland, Belgien och Nederländerna (intressant nog samma länder där stödjepunkterna funnits och finns för europeiska katolska reformrörelser under 1900- och 2000-talen). Rörelsen tog sig bland annat uttryck i en explosionsartad tillväxt av kvinnliga kloster och tillströmning av kvinnliga noviser. Men beginerna var inga nunnor. De avlade inga kyskhetslöften och var inte inordnade i någon hierarkisk struktur.”

”En av beginrörelsens och den kvinnliga kristna mystikens stora företrädare är Mechthild av Magdeburg. Hon föddes 1207 eller 1210 och dog omkring år 1290.”

”Om Mechthild har Jonna Bornemark, docent i filosofi vid Södertörns högskola, skrivit en vacker och tankeväckande bok, ”Kroppslighetens mystik. En filosofisk läsning av Mechthild von Magdeburg” (Volante). Bornemark sätter in Mechthild i hennes tid, men boken är inte en historisk studie utan ett försök till ett samtal som överbryggar seklerna och en undersökning av en kvinnlig 1200-talsmystikers relevans som filosofisk-religiös dialogpartner för vår tid.”

http://www.svd.se/mystiker-med-sinne-for-andlig-erotik/av/ulla-gudmundson

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *