Aldrig att förglömma

Gott nytt år

Låt oss aldrig glömma detta! Ett reportage från 2016

Folk har väldigt lätt för att glömma och gå vidare och tycka att allt är nu till det bättre med den nye påven.

The Shocking Truth Why Pope Benedict Resigned. (Unedited Version was BANNED in YouTube) – Längd: 1:19:39. Christian Washington Rekommendationer

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

18 svar på Aldrig att förglömma

  1. Irène Nordgren skriver:

    Agneta

    I sanning en rivstart på det nya året för katolsk reformrörelse……

    Vissa repliker fastnade särskilt. När det gäller B16 som påve ”Han skulle aldrig ha blivit biskop” (underförstått inte heller påve) ”Han saknade pastoral erfarenhet och nödvändiga kvalitéer som organisationsförmåga. ” ”Han var teolog och professor.”

    Min reflexion. När B16 avgick i febr 2013 som högste ledare för katolska kyrkan kan man säga att han gjorde dygd av nödvändigheten. Filmen visar tydligt en kyrka i kris och B16 som 86-årig påve inser till slut att Vatileakshärvan blev droppen…. Internet hade gjort det omöjligt för katolska kyrkan att fortsätta mörklägga sina förehavanden…..

    Men dessförinnan hade B16 under sammanlagt 31 år fungerat som en av katolska kyrkans främsta makthavare genom att före sitt 8-åriiga pontifikat vara prefekt för Inkvisitionen / Troskongregationen under 24 år då han jagade ”dissidenter” och straffade oliktänkande och sanningssägare.

    Den kyrka med sin utbredda ”tystnadskultur” som B16 avgick ifrån som påve hade han i mångt och mycket själv varit huvudansvarig för att utforma.

    En ny era har inträtt med Franciskus. Men hinner /klarar Franciskus att reformera kurian ? En minnesvärd replik i filmen säger ”Osäkert om påvedömet varar så länge så det räcker…..”

    Min reflexion. Det är inte bara kurian som måste reformeras. Hela KONCEPTET med Heliga Stolen /Vatikanstaten måste ifrågasättas. Men vilken katolsk makthavare skulle vilja /våga göra detta ?

    En lärorik snabbsummering om Vatikanen / Heliga Stolen

    https://www.youtube.com/watch?v=OPHRIjI3hXs

    Hur påvedömet lyckades ta sig in i FN är en akt i 2 delar.

    I samband med att Mussolinis Italien 1929 erkände Vatikanen som stat började Vatikanen att trycka egna frimärken och detta blev inkörsporten att delta i FN möten genom sitt medlemsskap i Universella Postunionen. Därefter 1957 lyckades Vatikanens delegater kuppartat att utan omröstning i FN få status som Heliga Stolen dvs status som STAT.

    http://www.catholicsforchoice.org/the-holy-see-at-the-united-nations-church-or-state/

    Redan 2006 ställde jag mig frågan Har Jesus instiftat Vatikanstaten ?

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=25

    Gott Nytt År

    // Irène

  2. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    med viss självövervinnelse såg jag den första tredjedelen av den video du läkat till. Men sen stod jag inte ut. En värre smörja var det länge sedan jag såg.
    Förlåt mig om jag blir vass i tonen, men innan vi publicerar skandalreportage bör vi fråga oss om det som sägs har rimlighetens prägel. Alltså använda common sense-kritik.
    De okända författare som skrev bibelns uppenbarelser hade inte en aning om katolska kyrkan eftersom den inte existerade då. Att Johannes skriver om det romerska imperiet är allmängods inom Nya Testamentets exegetik. Och att katolska kyrkan på flera sätt bygger på det klassiska Roms ruiner är uppenbart och självklart. Men om man därav drar slutsatsen att Johannes i Johannes uppenbarelse profeterar om den Katolska kyrka på gott och ont vi lever i så ger man sig ut på fantasins och förtalets gungfly.
    För mig finns en tydlig gräns. Jag accepterar och praktiserar sakligt grundad kritik av den kyrka jag tillhör. Men jag accepterar inte fantasifullt skitprat. Och det är vad den här evangelikala pastorn vältaligt ägnar sig åt.

    Gert

  3. Agneta skriver:

    Gert,

    Vi har ju glädjen att tillsammans i 12 år varit skribenter och ansvariga för en demokratisk blogg som har sett det som sin ära att utan åsiktsreglering stödja varandras rätt som katoliker och vanliga medborgare… att nyttja yttrandefrihet utan att med ord chikanera varandras upplevelser och uppfattningar/tolkningar.

    Vi tycker och känner mycket olika i denna fråga.

    Väl bemött Agneta

  4. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    ja vi känner och tycker mycket olika i denna fråga. Eftersom jag ofta är synnerligen skarp i min kritik av kyrkan är det viktigt för mig att markera var min gräns går. Det betyder inte att jag kräver av dig att du skall ha samma gräns. Går jag över din gräns har jag inget emot att du markerar detta för tydlighetens skull.
    Jag kan tycka och tycker att publicering på KV:s blogg av den där pastorns förtal var och är häpnadsväckande okritiskt, men jag ifrågasätter inte din rätt att ha en annan uppfattning och att publicera. Att vi är öppen oeniga ibland är för övrigt inget konstigt, om man betänker hur eniga vi brukar vara. 🙂

    Allt gott!
    Gert

  5. Irène Nordgren skriver:

    Agneta och Gert

    ”I denna fråga?” Vilken fråga syftar ni på ?

    // Irène

  6. Agneta skriver:

    Irene och Gert

    Jag menade frågan huruvida dokumentärens skildring av skälen till Benediktus avgång var adekvat och korrekt återgivet. Svar Ja.

    Jag blir berörd och jag lider mer med dessa offer än andra eftersom våldtäkter och misshandel har begåtts i G-ds namn. I krig och i flykt och i armod exploaterar man inte G-d. Förutom IS och i korståg typ Buschs korrståg mot Irak dvs. Jag kan inte blunda när prästsöner berättar om den präst och tillika biologiska faderns penetrering av sina egna små barns kroppar. Förmodar att perversa präster då ville kalla det för att de egna små barnen frestade G-d och prästens underrede. Att Benediktus och den gamle räven o tillika helgonförklarade Johannes Paulus som är medvetna om detta sedan sliskigt ” kramar” om denna präst när han kommer till Vatikanen …är vad det är: hyckleri, lögn och korsfästande ånyo av barn och därmed Kristus.

    Ser man hela filmen så får man sammanhang. Självklart kan man alltid läsa in subjektiva tolkningar och mycket få journalister eller som nu nätskribenter klarar av en objektiv tolkning/information. Men så länge man förstår att ingen har tolkningsföreträde och att ”bakom en sanning döljer sig en annan sanning” som jag tror att du brukar framföra Gert så ska detta sägas om och om igen. Ingen bör glömma våldtäkter på människors kroppar och själar som gjorts av präster. Ingen. Och om man glider undan denna sanning bör kyrkan rivas ner till sista sten för att byggas upp av enbart G-ds Ande och liv! Varenda sten bör krossas för att aldrig nyttjas igen.

    Även jag kan bli lite skarp. Det kan vara lättare för katoliker i Sverige att hjälpa till i Caritas än att stå upp för människor, vuxna och barn, som har misshandlats i Kristi namn av katolska kyrkan! Det är lättare att stödja politiska torterade fångar och kräva total internationell solidaritet för mänskliga rättigheter än att stödja kyrkans torterade fångar. Ja, det är nämligen det rätta namnet för det hela. Kalla detta för att jag avskyr katolska kyrkans handlingar. Jag avskyr kyrkan om den inte bättrar sig (katoliker behöver Luther! och lutheraner behöver den katolska mässan bl.a.).

    Och jag älskar G-d alltmer!

    Sedan har jag ännu inte fattat hur G-d kunde välja en påve som skulle avgå på egen begäran. Den enda logiken lyder: G-d kallar inga påvar.

    Vill gärna bli motbevisad.

    Agneta

  7. Gert Gelotte skriver:

    Iréne.
    i den del av filmen jag såg kopplar pastorn i fråga samman Johannes uppenbarelse (skökan, odjuren mm) med katolska kyrkan. Det tycker jag inte vi skall kolportera och vill ha det sagt. Men jag accepterar om Agneta har en annan mening i denna fråga.
    Vad gäller pedofilskandalerna torde vi alla vara överens om att de inte får glömmas, varken gäningsmän, möjliggörare eller överslätare och maskörer.

    Gert

  8. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Du skriver till Agneta

    ”En värre smörja var det länge sedan jag såg ” och tycks nu syfta på någon liten del i filmen som jag på intet sätt kan tycka att Agneta ”kolporterat” utan som hon själv skriver

    ”Jag menade frågan huruvida dokumentärens skildring av skälen till Benediktus avgång var adekvat och korrekt återgivet.”

    Jag beklagar att du inte tagit dig tid att se filmen från början till slut. Den presenterar unikt material om vår samtids katolska kyrkas värsta skandaler – prästers sexuella övergrepp på barn och ungdomar och på kyrkans ekonomiska oegentligheter som B 16 utvalda medarbetare står huvudansvariga för. Filmen visar intervjuer med nyckelpersoner som sitter inne med intressant inside information som tex fader Thomas Doyle -den mest kände som engagerat sig för offren för katolska prästers sexövergrepp och många fler nyckelpersoner med allmänt erkänd sakkkunskap inom olika fackämnen. Filmen visar unika intervjuer med offer till katolska kyrkans i vår tid grövsta prästpedofil Marcial Maciel – bla hans egna biologiska barn samt en fd katolsk präst som vid 10 års ålder fick svära att aldrig avslöja sin förövare.

    Filmen dokumenterar hur B16 – som tycks ha varit helt renons på människokännedom men besatt av katekesfrågor – var den som såg till att homosexualitet i Katolska Kyrkans Katekes kommit att ses som SYND / en sjuklig avvikelse – något som fått katastrofala följder.
    I filmen påpekas hur påven har absolut makt dvs den dömande, verkställande och lagstiftande makten är inte åtskild och hur detta faktum fått katastrofala följder för katolska kyrkan.
    Filmen låter sakkunniga personer beskriva konsekvensen av ett obligatoriskt celibat osv osv

    Ja vi får acceptera våra olika meningar om den nu aktuella dokumentärfilmen och vad vi anser är dess väsentliga budskap.

    // Irène

  9. Gert Gelotte skriver:

    Irène och Agneta,

    ok jag borde stått ut med inledningen och sett filmen till slut. Men den beskäftigt manipulative pastorn blev bara för mycket …

    Gert

  10. Irène Nordgren skriver:

    Gert och Agneta

    Det är tekniskt något som inte stämmer……I den version jag sett inleds filmen direkt med bilder av B16 inne Peterskyrkan.

    // Irène

  11. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,
    ’Min’ version inleds med att en evangelikal pastor, sjundedags adventist, skulle jag tro, predikar om katolska kyrkan som skökan i Johnnes uppenbarelse. Därav min reaktion.
    Gert

  12. Agneta Sofiadotter skriver:

    Irene,

    Det funkar för mig. Har du prövat med den lilla röda punkten …att dra den till start?

    Agneta

  13. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    nu börjar jag förstå. Det finns två delar. Jag kom direkt in på del två som innehåller det jag beskrivit. Jag har nu kollat efter del ett. Den inleds med en kvinna som berättar vad hon varit med om. Är det den videon du syftar på?
    Jag har inte tid att se hela just nu, men gör så senare i dag och återkommer.

    Gert

  14. Agneta Sofiadotter skriver:

    Nej Gert.

    Det börjar med text o om Benedictus. Inte med kvinnan …hon är 1/3 del in i filmen.

    Jag är ju inte så bra på länka o jag vet inte om jag gjort något fel men dra den röda pricken längs den röda linjen längst ner till start.

    Förmodar att detta är äldre människors teknik-kunskap som dialogen här ovan presenterar. Inklusive min egen okunskap givetvis. Rena stenåldersspråket…”dra den röda pricken längs linjen”.

    Smile! Agneta

  15. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    nu har jag sett den video jag antar att du läkat till från början. Du har rätt i att kvinnan förekommer en tredjedel in i videon som är förödande för Vatikanen. De personer som intervjuas har alla hög trovärdighet. Vårt problem tycks vara att vi inte ser originalversionen utan en återpublicerad version publicerad av New Season Christian Worship Center. Deras logga ”CWC” förekommer då och då i videon.
    New Season Christian Worship Center är en fundamentalistisk framgångsteologisk sekt centrerad kring ett pastorspar i Sacramento USA. Det finns en hemsida som du kan studera om du har lust.
    Vad jag tror hände mig var att jag kom in i ”din” video när kvinnan som våldtogs av en präst talar. Jag hade lite bråttom och ville snabbkolla längre fram. Alltså klickade jag för ”snabbspolning”. Jag hamnade då i del två där en pastor av något slag börjar med att prisa katoliker för deras personliga förträfflighet och fortsätter med att sakta övergå till att sätta likhetstecken mellan katolska kyrkan och odjuret och skökan i Johannes uppenbarelse.
    Jag antar att avsikten är att upprörda amerikanska katoliker efter att ha sett del ett skall falla som mogna persikor i händerna en evangelikal sekt när de ser del två.
    Hur som helst har jag kritiserat dig på felaktiga grunder och ber om ursäkt för detta.
    Gert

  16. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,
    jo en omständighet till behöver förklaras. När jag första gången loggade in för att se ”din” video uppfattade jag inte vad kvinnan sa. Jag antog att det var ett sedvanligt reklaminslag och klickade för snabbspolning. Det var då jag hamnade på vad jag trodde var din video, men som alltså var del två och så missförstod jag dig. Sorry!
    Gert

  17. Agneta Sofiadotter skriver:

    Gert

    Tillåt mig att le åt denna fadäs! När du for ut mot mig trodde jag att antingen:

    1) hade du en förfärligt dålig dag och allting hade gått fel från att tappa nycklar i papperskorgen till att bli utskälld utan orsak av någon civilpolis.Kanske du tappat tre glas i en följd … du var en sur människa helt enkelt (det händer oss alla).

    2) Att du fått något mail av någon konservativ präst som du blivit kompis med på senare tid och som ville att du skulle ge den där Agneta en uppsträckning för varande fantasisjuk och sinnessjuk och framförallt en som sjukligt sprider förtal. Av någon anledning trodde du på prästens version. Att du skulle vara en kontrollant av de två katolska obstinata kvinnorna på KV och hålla dem på plats. Med andra ord balansera upp katolikers rätt till yttrandefrihet.

    3. Att du tagit fel piller resp att du fått hjärnsläpp.

    Jag tänkte inte på att du kunnat sitta och se något …i en annan film… om Johannes uppenbarelse och RKK som sköka. Jag borde ha tänkt det eftersom jag kunde inte minnas något om RKK som sköka i filmen. Och kanske just därför trodde jag nog mest på att den gode Gert Gelotte nog hade fått ett allvarligt hjärnsläpp.

    Som tur är får vi konstatera att de som andligen fått hjärnsläpp är just de katolska präster av fulare art i filmen. De ska inte alltid medicineras för sitt hjärnsläpp utan sättas bakom galler eller som jag brukar säga : i grupp sättas på en öde ö där de kan tafsa på varandra och lära sig grundligen att fiska såsom Petrus som var en enkel fiskare när G-d kallade honom till tjänst.

    Själv är jag en baddare på att ställa till med fadäser…det hör livet till… det gör en till en levande människa, tycker

    smile….Agneta

  18. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    tack för ditt leende. 🙂

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *