Är Ulf Ekman rätt man att tala om ”att vi alla ska vara ett”?

Ulf Ekman  har fått replik på Torgny Nilssons insändare på Signum bloggen

”En av flera osakligheter gäller att Livets Ord skulle närma sig Katolska kyrkan för att ”stärka sitt varumärke”. Det handlar inte om, för att använda vokabulär ur artikelförfattarens vardag, ”varumärke”, utan om ett djupare sanningssökande och ett seriöst teologiskt reflekterande kring den kristna enhetens villkor och möjligheter, samt om kyrkans väsen och grund. Detta är motiverat av den söndring vi upplever idag som står i bjärt kontrast till Jesu bön i Joh. 17:21, att vi alla skall vara ett. Vi är som kristna i olika traditioner ännu långt ifrån den enhet Jesus ber om, men genom ett djupare Andens verk i oss alla, kan vi få nåd att ändra oss, våga se både våra egna svagheter och våra kristna syskon i ett nytt ljus. Då kan det tas steg till ett äkta närmande, inte av falska motiv, utan för att Jesus verkligen vill det.”

http://signum.se/replik-ulf-ekman-om-livets-ord/

// Irène

PS  En befogad fråga är om Ulf Ekman kan anses  trovärdig när han först bidrar  till söndring inom svensk kristenhet för att DÄREFTER  referera till Jesus och hans bön  att ”vi alla ska vara ett.”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Är Ulf Ekman rätt man att tala om ”att vi alla ska vara ett”?

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag tycker inte man kan döma Ulf Ekman på gamla synder. Att han en gång bidrog till att öka splittringen innebär inte att han skulle vara ur stånd att ändra sig och i stället vilja bidra till ökad enhet.
    Skeptisk kan man vara ändå. Främst för att det kanske är de auktoritära möjligheterna i katolska kyrkan som kanske lockar. Men därvidlag kan jag göra en orättvis analys.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Saken är den att jag nog är EXTREMT känslig för att förkunnare av alla de slag ska leva som de lär för att jag ska LYSSNA till deras budskap.

    Men därmed inte sagt att alla måste tänka som jag.

    Jag tycker ju inte heller att B16 är trovärdig i sin förkunnelse om ”att vi alla ska vara ett”.

    I MIN VÄRLD visar det sig att budskapet från B16 i KLARTEXT lyder

    Alla som tycker att abort i lag ska vara kriminaliserat och fortsatt diskriminering av kvinnor och homosexuella ska fortsätta till tidens slut är välkomna till mig här i Rom så att ”vi kan bli ett /så att vi kan bli en enda kyrka. ”

    Resten hör inte till oss. Dom vill jag inte ha att göra med.

    Det är heller inte så noga att nya tillkommande delar min syn på tex celibat och biskopsämbete.

    Hörde om något nytt samfund i Sverige som är intresserade att tillhöra Rom – Livets Ord (fantastiskt fint namn förresten) som grundats av ett duktigt äkta par med fin entreprenörsanda och som brutit sig ur landets protestantiska kyrka som viger kvinnor till präster och viger samkönade par och har en lagstiftning som inte kriminaliserar abort.

    Det tål att tänka på……

    Och kanske fler som tycker som jag i tidens kontroversiella frågor skulle göra på liknande sätt som Livets Ord i Sverige – bryta sig loss ur protestantiska och anglikanska kyrko-strukturer och bilda eget företag som de kan ta med sig till mig i Rom

    ”så att vi som tycker som jag alla kan bli ett.”

    // Irène

    PS Det är som med allergier. Vissa är allergiska andra inte. Jag är allergisk mot förkunnare av vad det vara må som inte lever som de lär.

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Jag tycker att man ska ta Torgny Nilsson och andra avhoppares omdömen på största allvar. De har under lång tid varit involverade i Livets Ord och vet hur ledningen resonerar.

    Ulf Ekman skulle inte vara särskilt begåvad om han medgav att han vill stärka sitt varumärke genom kontakter med Katolska kyrkan, även om så är fallet. Så man får nog ta hans invändningar med en nypa salt. Men det är ju bra att han utvecklar sina motiv för att närma sig Katolska kyrkan. Självklart ska ingen dömas för sina gamla synder, men man bör nog hålla ett vakande öga på vad som händer.
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *