Australiens och Sydafrikas reformkatoliker

Vänner,

Vi som skriver på Katolsk Visions blogg får ofta höra att vi är få och utan betydelse. I så fall skulle våra motståndare inte ha så mycket att bli arga över. Men visst, den katolska reformrörelsen är liten i Sverige, dock större än vad som syns i offentligheten.

Ni som följer informationen som förmedlas på Katolsk Visions blogg vet att det ser mycket annorlunda ut i länder som USA, Tyskland, Österrike, Schweiz, Irland och så vidare. Överallt växer kraven på reformer: Kyrkans demokratisering, likabehandling av kvinnor och män, avskaffande av tvångscelibatet, stopp för förtrycket av homosexuella, ekumenisk öppenhet …

För några år sedan skrev vi en del om biskop Geoffrey Robinsson från Australien och hans bok Confronting Power and Sex in the Catholic Church. Han är långt ifrån ensam. Här är en länk till en del av den katolska reformrörelsen i Australien.

http://www.e-arc.org/history.html

Och här är en länk till den katolska reformrörelsen i Sydafrika:

http://wearechurchsa.blogspot.se/p/origens.html

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Australiens och Sydafrikas reformkatoliker

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Med anledning av det sensationella brevet som kardinal Mahony offentliggjort på sin blogg 1 februari där han försvarar sitt agerande att ha skyddat pedofilpräster utifrån OKUNSKAP.

    ”Dear Archbishop Gomez:

    In this letter I wish to outline briefly how the Archdiocese of Los Angeles and I responded to the evolving scandal of clergy sexual misconduct, especially involving minors.

    Nothing in my own background or education equipped me to deal with this grave problem. In two years [1962—1964] spent in graduate school earning a Master’s Degree in Social Work, no textbook and no lecture ever referred to the sexual abuse of children. While there was some information dealing with child neglect, sexual abuse was never discussed.”

    http://cardinalrogermahonyblogsla.blogspot.se/2013/02/historical-evolution-of-dealing-with.html

    Värt att påminna om apropå biskop Geoffrey Robinson som när han var på rundresa i USA 2008 förbjöds av den nu aktuelle kardinal Mahony att komma till dennes stift Los Angelses och tala.

    I maj 2008 skriver du under rubrik Makt och sex

    ”Biskop Geoffrey Robinson från Sydney, författare till den i den katolska världen mycket uppmärksammade boken ”Confronting Power and Sex in the Catholic Church. Reclaiming the Spirit of Jesus”, är på rundresa i det av pedofilskandaler skakade katolska USA.
    Alla är är inte förtjusta över resan. Kardinal Mahony har förbjudit Geoffrey Robinson att komma och tala i Los Angeles stift. Robinsons bok anses för kontroversiell.
    Sån´t gör mig ursinnig. Inte för att Mahony är upprörd över vad Robinson skriver och säger. Han har naturligtvis rätt att tycka vad han vill. Men han har inte rätt att försöka styra och ställa över vilken information hans vuxna och myndiga stiftsbor skall ha möjlighet att ta del av – och bilda sig en uppfattning om.”

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=104

    Jag citerar vad jag skriver 2010

    ”Robinson, som själv blivit utsatt för sexuella övergrepp som barn, menar att vissa katolska präster inte betraktar sexuella övergrepp på barn som ett brott mot sitt celibatlöfte, som underförstått bara bryts om en vuxen kvinna ingår. Celibat handlar för vissa präster om att inte vara gift.”

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=592

    Kardinal Mahony har alltså som högste ansvarige inom sitt stift Los Angeles inte bara skyddat pedofilpräster och använt enorma summor av Stiftets pengar till att mörka sexskandaler utan Mahony har dessutom bidragit till att HINDRA kunskapsspridning om prästers sexuella övergrepp på barn.

    Mot denna bakgrund är det ganska magstarkt att i ett offentligt brev beklaga sig

    ”no textbook and no lecture ever referred to the sexual abuse of children. While there was some information dealing with child neglect, sexual abuse was never discussed.”

    // Irène

    PS ”Confronting Power and Sex in the Catholic Church”

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=5966

  2. Anneli Magnusson skriver:

    Gert,
    I och med att reformrörelsen också finns i Sydafrika så faller argumentet att den bara berör västvärlden. Det blir tydligt att allt fler efterfrågar en uppdatering av Katolska kyrkan.
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *