Den nye påven, kurian och biskopskollegiet

Konflikterna  och spänningarna mellan påveämbetet,  kurian och biskopskollegiet är det  mest  akuta  att ta itu med för den nye påven.  Detta i sin tur kräver en radikal omstrukturering  av  hela den kyrkliga hierarkin.

Journalisten Giacomo Galeazzi  återger  och åberopar i Vatican Insider / La Stampa  i sin artkel  “This is what we want the next Pope to be like”  ett dokument som underskrivits av 2000 teologer – bla  Hans Küng och Jon Sobrino –  och som anger huvuddragen kring hur näste påve borde vara.

Nedanstående  sammanfattning av artikeln   i egen översättning  återspeglar  på ett bra sätt  vad inomkatolska reformrörelser runt om i världen  i åratal har framfört och eftersträvat.

“Nationaliteteten är oviktig så länge  näste påve inte blir kurians slav utan han ombeds att bekämpa  den pågående stagnationen och den motståndsrörelse som finns  spridd  inom kyrkans  hierarki och som hindrar implemenenteringen av Andra Vatikankonciliet.”

“Påvedömets  roll måste tydligt och klart omdefinieras enligt Kristi intentioner. Påven är i sin roll som högste herde, enande person och främsta trosvittne en nyckelfigur till gagn för den universella kyrkan. Men hans auktoritet får aldrig skymma, förminska eller förtrycka den auktoritet av äkta slag som  Kristus gav direkt till hela Guds folk.”

“ Biskopar är Kristi ställföreträdare , inte påvens ställföreträdare. De har ett direkt ansvar inför folket och sina stift och ett delat ansvar tillsammans med andra biskopar och påven för det universella samfundets katolska tro.”

“Biskopssynoderna måste få  en mer beslutsfattande funktion när det gäller att planera och och leda trons bevarande och tillväxt i vår komplexa värld. “

”Andra Vatikankonciliet var ett upprop för kollegialitet och samfälld ansvarskänsla på alla nivåer.”

”Den praxis att tillsätta personer på ledande positioner inom kyrkan som har ett specifikt synsätt / mindset  måste upphöra. Nya regler måste formuleras och övervakas för att se till  att personer väljs till dessa tjänster på ett rättfärdigt,  transparent och – så gott det går – demokratiskt sätt. ”

”Den romerska kurian är i behov av en mer radikal reform i linje med Andra Vatikankonciliets instruktioner och visioner.  Kurians roll ska begränsas till nödvändiga administrativa och exekutiva uppgifter.  Troskongregationen måste biträdas av internationella kommissioner bestående  av sakkunnig oberoende  expertis som  väljs utifrån professionell kompetens.”

”Kyrkan måste måste utöva sin auktoritet i enlighet med de normer av öppenhet, ansvar och demokrati som uppnåtts i det moderna samhället.  Ledarskapet måste vara rättfärdigt och trovärdigt och inspirerat av ödmjukhet och tjänande med tydlig omsorg om folket snarare än om  regler och disciplin.  Det måste vara en återspegling av Kristus som ger oss frihet och det måste lyssna på Kristi Ande som talar och handlar genom var och en av oss. ”

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/world-news/detail/articolo/benedetto-xvi-benedict-xvi-benedicto-xvi-22345/

// Irène

PS   Det är även läge att damma av Teologernas Memorandum inför det kommande påvevalet

Apropå att ”den Helige Ande talar och handlar genom var och en av oss. ”

”Klagomuren” –    här finns en lista på 99 personer som kardinal Ratzinger   bär ansvaret för att  på olika sätt ha tystat och / eller förvisat under åren……

http://www.matthewfox.org/wailing-wall/

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *