Archive for april, 2018

Published by Irène Nordgren on 20 Apr 2018

Antingen är det fel på lagen eller på Mats Lagerblads tolkning om NMR får demonstrera 1 maj

DN 18 april

”Vi måste se varningstecknen när demokratin hotas, skriver Hédi Fried och Julie Lindahl.”

”Nazisterna i Nordiska motståndståndrörelsen har fått tillstånd att demonstrera i Ludvika den 1 maj. Nu känner de sig accepterade av samhället, och tar det som sanktion att gå ut i skolorna och sprida sin lögnaktiga propaganda, som DN kunde rapportera i helgen (15/4). Vad blir nästa steg?”

https://www.dn.se/kultur-noje/hedi-fried-nazister-marscherar-pa-gatorna-och-vi-tittar-pa/?forceScript=1&variantType=medium

Göran Greider ledare Dala-Demokraten

”Inte klokt att nazisterna tillåts demonstrera i Ludvika! Är det av prestigeskäl från polisens sida?”!

”Polisen i Ludvika har gett tillstånd till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera på 1 maj. Och jag anser att det är helt uppåt väggarna. Rörelsen har fått ett fäste i just Dalarna och i synnerhet i Ludvika kommun. De har stått, med militaristisk uppsyn, vid skolor och försökt värva anhängare bland skolbarn. Lärare med judisk bakgrund har utpekats av dessa nazister.”

” I åtskilliga ledare och även i andra sammanhang har jag länge påpekat att det borde finnas utrymme i Ordningslagen för att säga nej till denna nazistiska organisation att demonstrera. Polisen får säga nej till en sammankomst ”om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi.” Risken för epidemi är i det här fallet visserligen enbart ideologisk (vilket är illa nog). Men Ludvikapolisen menar sig kunna klara av säkerheten på 1 maj.

Jovisst. Men det sker ju genom uppenbart extraordinära åtgärder: Extra polisstyrkor måste kallas in från andra delar av landet, vilket skedde även i Borlänge, Falun och Göteborg.”

Hör Mats Lagerblad, biträdande kommenderingschef vid region Bergslagen på en presskonferens förklara varför NMR får tillstånd att demonstrera

- Sammankomst som åtnjuter ett starkt grundlagsskydd
- Alla som söker tillstånd ska behandlas lika oavsett politisk åskådning
- Det är vår skyldighet att se till att det kan ske.
-Det är lika behandling som gäller så länge man inte begår brott eller vi gör bedömningen att vi inte kan säkerställa allmän ordning och säkerhet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/nazister-far-demonstrera-i-ludvika

// Irène

PS Hur kommer det sig att Mats Lagerblad har fått tolkningsföreträde av lagen ?

Hur kommer det sig att en biträdande kommenderingschef kan åberopa sig på svensk grundlag och påstå att en våldsbejakande, högerextrem, rasistisk, förintelseförnekande och militant organisation ska behandlas som vilken organisation som helst.

Antingen är det fel på lagen eller på Mats Lagerblads tolkning.

Så här skriver Göran Greider

”Om det till slut skulle krävas tjugotusen poliser eller halva försvarsmakten för att garantera säkerheten när några hundra nazister demonstrerar – vore det en rimlig tolkning av Ordningslagen? Jag tycker inte det.”

Published by Irène Nordgren on 15 Apr 2018

Svenska Akademiens självskadebeteende

Som ett självskadebeteende skulle den senaste tidens yttringar inom Svenska Akademien kunna beskrivas.

Låt mig citera ur VÅRDGUIDEN

”Att göra sig själv illa brukar vara ett sätt att försöka hantera svåra känslor. Det kan kännas som att det hjälper i stunden, men i längden kan det få dig att må sämre. Det finns andra sätt att må bättre, och det finns hjälp att få. ”

https://www.1177.se/Gavleborg/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Sjalvskadebeteende—att-skada-sig-sjalv/?ar=True

// Irène

Published by Irène Nordgren on 13 Apr 2018

Horace Engdahl om Janne Klåda som livstilsförebild

Recyclar ur en intervju i DN 26 mars 2016 där Horace Engdahl intervjuas av Björn av Kleen

”Som livstilsförebild framhåller Horace Engdahl sin franske vän Jean Claude Arnault, akademiledamoten Katarina Frostensons make som driver kulturscenen Forum i Stockholm. Arnault, berättar Engdahl, har tumme med sommelieren på krogen Wasahof. Jean Claude kan utan bekymmer skaka fram två flaskor Pomerol ur ”restauratörens cave”: ”ja, ni är ju två!”

– Han lever det goda livet, han är nästan ensam om det, den ende som har förstånd, han borde göra om Forum till en stilskola för unga män: bli inte hipsters, bli gentlemen!”

https://www.dn.se/kultur-noje/horace-engdahl-man-kan-aldrig-leva-ett-liv-utan-nederlag/?forceScript=1&variantType=medium

// Irène

PS
DN idag 13 april 2018

”Per Wästberg: Två kvinnor offrades – en skamfläck på Svenska Akademien”
https://www.dn.se/kultur-noje/per-wastberg-tva-kvinnor-offrades-en-skamflack-pa-svenska-akademien/?forceScript=1&variantType=medium

DN 1 dec 2017

”Som Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare skrev Horace Engdahl tillsammans med ledamoten Per Wästberg under en begäran om att den så kallade Kulturprofilen skulle få statlig inkomstgaranti på livstid. Brevet undertecknades också av en ledande företrädare för Kungliga Musikaliska Akademien.”

https://www.dn.se/kultur-noje/trots-trakasserianklagelser-horace-engdahl-rekommenderade-kulturprofilen/

Expressen 27 nov 2017

Per Wästberg

”Vi är inga moralpoliser trots allt.”

https://www.expressen.se/noje/wastberg-om-kulturprofilen-vi-ar-inga-moralpoliser/

Och Janne Klåda själv då ? Vad tycker han om all uppståndelse ? ”Dumheter !”

https://www.expressen.se/nyheter/kulturprofilen-jean-claude-arnaults-egna-ord-dumheter/

Published by Irène Nordgren on 13 Apr 2018

Är det Janne Klådas blåa logga som nu ska målas över ?

https://www.expressen.se/nyheter/jattepenisen-malas-over-efter-klagomal-fran-grannarna-/

// Irène

Published by Irène Nordgren on 13 Apr 2018

Spelar ingen roll vem som kallar…..Birgitta och Ulf Ekman glada bara de får tala om sin bok

Birgitta Ekman försvarar sig och Ulf Ekman i en replik i Katolskt Magasin. ”Om ärkebiskop Peta kallar oss för att han tror att vårt vittnesbörd kan betyda något i hans land så är vi glada.”

Jag får nedanstående slutreplik.

”I.N.s kritik av vårt besök är märklig” skriver Birgitta Ekman. Dvs Birgitta Ekman finner det märkligt att jag finner det märkligt att hon (och maken Ulf ) på biskoplig inbjudan gör en katolsk rundresa på flera veckor i Kazakstan och i ett resereportage i KM totalt låtsas som det regnar att denne biskop och hans biskopskollegor sedan flera år är indragna i en maktkamp med påve Franciskus.
Det är väl bara att konstatera att Birgitta Ekman och jag finner varandra högst märkliga som människor.

Ty för mig är det verkligen högst märkligt att Birgitta och Ulf Ekman säger sig ”tacka Gud för påve Franciskus och ber för honom” men samtidigt inte tycks ha något behov av att komplettera bönen till Gud med att också rikta talet om ”svartmålning”, ”misstänkligggörande”, ”skapa partier i kyrkan”, ”bubblor där vi aldrig möts” till Kazakstans biskopar istället för till mig.
Men kanske det är för magstarkt att kräva att Birgitta Ekman efter hemkomsten från Kazakstan – och en lyckad säljturné av ryska översättningen av egna boken ”Den stora upptäckten” – skulle börja ifrågasätta sina medföljande biskopliga supportrar och sponsorer.
Nej, en bön till Gud får faktiskt räcka.

// Irène

PS
Tala om att skapa splittring inom kyrkan….

Ärkebiskop Tomash Peta

”Three Kazakhstani bishops signed a statement on Sunday confirming that it is not licit to admit to sacramental communion Catholics who are divorced and illictly remarried, if they are not living according to the long-standing teachings of the Church.”

https://www.catholicnewsagency.com/news/kazakh-bishops-affirm-indissolubility-of-marriage-and-its-implications-64517

http://www.lastampa.it/2018/01/06/vaticaninsider/eng/the-vatican/three-kazakh-bishops-the-application-of-amoris-laetitia-spreads-divorce-UoGR6ILanykooWOiOpAMTJ/pagina.html

https://www.lifesitenews.com/news/exclusive-athanasius-schneider-invites-worlds-bishops-to-sign-profession-of

https://www.youtube.com/watch?v=veDViqg3cv8

Vilken teologi som framförs från Kazakstans biskopar – inte enbart vad beträffar Franciskus Amoris Laetitia – utan även vad beträffar judar och muslimer tycks för paret Ekman inte spela någon som helst roll så länge som Kazakstans biskopar visar dem -och deras bok- uppskattning.

Lyssna här på Athanasius Schneiders livsfarliga teologi vad beträffar islam.

https://www.youtube.com/watch?v=hLsLd2ZAE1E

Det som gör mig bekymrad är att trots att Kazakstans biskopar sedan länge motarbetat Franciskus – och lierat sig med hans starkaste motståndare – så framhärdar Birgitta Ekman i sin replik och vidhåller att detta inte är relevant att omnämna……. inte ens i en bisats……utan istället framställs jag som märklig ……..

Published by Irène Nordgren on 12 Apr 2018

Bäst-före-datum gått ut för ”Snille och Smak”

Förslag på nytt valspråk

”Korkat och Smaklöst”

// Irène

Published by Gert Gelotte on 09 Apr 2018

Deprimerande repris

Vänner,

jag såg om reportaget Påven och pedofilerna på SVT Play. Det är deprimerande och frågan är väl om kyrkan, som organisation betraktad, är i stånd till nödvändiga reformer. Tystnadskulturen är kompakt, arrogansen likaså.

https://www.svtplay.se/video/17478526/paven-och-pedofilerna?start=auto

Gert Gelotte

Published by Irène Nordgren on 09 Apr 2018

Jan Scherman polisanmäler NMR-medlemmar

”Vid inspelningen av dokumentärserien ”Länge leve demokratin” fick Jan Scherman utstå grova antisemitiska påhopp från en medlem i Nordiska motståndsrörelsen. Nu väljer den tidigare TV4-vd:n att polisanmäla incidenten.”

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2018/04/06/jan-scherman-polisanmaler-nmr-medlemmar/

// Irène

Published by Irène Nordgren on 06 Apr 2018

Har lagen ”Hets mot folkgrupp” upphävts?


Foto: Foto: ur ”Länge leve demokratin”, del 2 SVT
Jan Scherman mötte företrädare för NMR i Visby under Almedalsveckan 2017.

”Jan Scherman har nyligen gjort en dokumentär om den svenska demokratins hundraårsjubileum till SVT. En personligt hållen tv-essä i tre delar. Och det finns mig veterligen ingen som just nu är så uppriktigt bekymrad över den svenska demokratins framtid som Jan Scherman. Hans program granskar såväl riksdagsledamöternas utsatta vardag som problemen med de digitala mediejättarna.
Men det spelar ingen roll hur djupt engagerad Jan Scherman är i den hundraåriga svenska demokratin.
Han kan fortfarande inte känna sig trygg i att han är en del av den.”

”Inför SVT:s kameror förklarar en rakad ung man att han inte tänker besvara Jan Schermans frågor eftersom han är en ”äcklig jude”.”

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/OnqEjq/varfor-anvander-inte-polisen-lagen-mot-oppna-antisemiter

”Om inte detta räcker för en åklagare att väcka åtal om hets mot folkgrupp så vet inte jag vad som krävs.”

// Irène

PS Har lagen ”Hets mot folkgrupp” upphävts ?

”Hets mot folkgrupp
Att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.”

https://www.aklagare.se/ordlista/h/hets-mot-folkgrupp/