Påven stöder förbudet mot preventivmedel

Vänner,

i ett tal i Filippinerna har påven Franciskus i princip ställt sig bakom förbudet mot bruk av preventivmedel. Hans undantag för ”speciella situationer” är i sammahanget av marginell betydelse. Påven gjorde också markeringar om äktenskapet som rimligen bör tolkas som ett nej till varje försök att vidga äktenskapsbegreppet till att exempelvis även omfatta homosexuella. NCR rapporterar utförligt:

http://ncronline.org/news/vatican/francis-warns-against-ideological-colonization-family-reaffirms-contraception-ban

Det är som alltid sorgligt när celibatära äldre herrar uttalar sig tvärsäkert om den sexualitet de förmodas inte ha någon kännedom om. Knappast något annat område i livet är så beroende av praktisk kunskap som detta – för den som vill diskutera det.

Sorgligt är det också att påven härmed bidrar till fortsatt kvinnoförtryck – främst i tredje världen. Många ofrivilliga graviditeter är ett hinder för kvinnors frigörelse och håller fattiga familjer kvar i fattigdom. I Filippinerna är det tack vara presidenten som preventivmedel gjort tillgängliga. Biskoparna gjorde hårdast möjliga motstånd. Men så blir inte biskopar gravida och inte heller behöver biskopar se sina barn gå hungriga därför att maten inte räcker till alla.

Sedan kan man också säga att påvens förstockelse i denna fråga är sorglig därför att han därmed ytterligare marginaliserar kyrkan som moralisk kraft i mogna demokratier där jämställdhet mellan män och kvinnor är ett självklart mål.

Sorglig är naturligtvis också påvens inställning till homosexuella. Än en gång är det sekulära samhället bättre på att tillämpa principen om alla människors lika värde.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Påven stöder förbudet mot preventivmedel

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Knappast något annat område i livet är så beroende av praktisk kunskap som detta ”

    Det är fullkomligt hårresande att celibatära vatikanmän ska ha tolkningsföreträde i frågor som rör sex-och samlevnad.

    Kvinnor och familjefrågor är inte Franciskus bästa gren och därför kommer HYCKLERIET tyvärr att kunna fortsätta att bre ut sig i katolska länder som tex Filippinerna och Polen när det gäller bla oönskade graviditeter och abortlagstiftning. Både på Filippinerna och i Polen görs aborter illegalt och utgör en svart ekonomi då välbeställda kvinnor gärna betalar för säkra aborter medan fattiga kvinnor tvingas välja osäkra aborter…….

    Franciskus som säger sig värna om fattiga människor ……..på den här punkten har han samma blockering som sina påvliga celibatära företrädare ……

    Det hela är djupt tragiskt.

    // Irène

    PS

    *****************************************************”””
    Fy skam Filippinernas biskopskonferens !
    http://www.katolskvision.se/blog/?p=6935

    Kyrkan hotar president Aquino – Öppen maktkamp på Filippinerna om preventivmedel
    http://www.katolskvision.se/blog/?p=1124

    På Filippinerna är det viktigare att ”skydda moralen” än 1,5 miljoner gatubarn.
    http://www.katolskvision.se/blog/?p=528

    *************************************************************

    En så INTETSÄGANDE artikel som Per Liljas i SvD om Franciskus besök i det genomkorrumperade katolska Filippinerna – där drygt en halv miljon illegala aborter per år genomförs – får man leta efter.

    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/paven-till-filippinerna_4252393.svd

    Därför så symptomatiskt att Signum kallar samma artikel ”läsvärd, upplysande och balanserad”

    http://signum.se/lasvart-i-svd-om-paven-i-filippinerna/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *