Archive for juli 9th, 2020

Published by Irène Nordgren on 09 jul 2020

Thomas av Aquino – en medeltida feminist ?

Frida Park uttalar sig i en ledare i DAGEN 2 juli under rubrik ”Kristna var först med feminism” om Thomas av Aquino som vore han en medeltida feminist.

https://www.dagen.se/ledare/kristna-var-forst-med-feminism-1.1738026

Jag svarar i dagens DAGEN  under rubrik ”Retuscherad bild av Thomas av Aquino”  bla 

Läser man Frida Parks ledare 2 juli ”Kristna var först med feminism” är det lätt att få intryck av att Thomas av Aquino blivit ihågkommen som en medeltida föregångsman för jämställdhet mellan män och kvinnor. Förvisso räknas han till ”en av kristendomens viktigaste tänkare” men i synen på kvinnan förblev han i mångt och mycket ett barn av sin tid.”

DAGENS ledarredaktion rycker snabbt ut som stödtrupp till Frida Parks försvar och ger Svar direkt genom att plocka fram professor  Michael Nolan och ge sken av att just denne har  förvärvat ett  absolut obestridligt tolkningsföreträde på Thomas av Aquinos uppfattning om kvinnan. Så är tyvärr inte fallet !

https://www.dagen.se/debatt/retuscherad-bild-av-thomas-av-aquino-1.1741391

// Irène


Published by Gert Gelotte on 09 jul 2020

Problemet Thomas Idergard


Sedan jag blivit portad från Katolsk samtalsforum visar sig även de lite mer inflytelserika trollen. Thomas Idergard är före detta moderat politiker, numera katolsk präst och jesuit verksam vid Eugeniaförsamlingen i Stockholm, samt på Katolskt samtalsforum. Eugeniaförsamlingen brukar betraktas som den kanske liberalaste av alla katolska församlingar i Sverige. Jag vill gärna tro att Thomas Idergard är ett olyckligt undantag.
Så här skriver han om mig och mina meningsfränder när han utgår från att jag inte får veta det. 
Observera att den synd som gör Thomas Idergard så upprörd är att jag vill ha kvinnliga präster, att jag argumenterar för HBTQ-rättigheter och att jag tycker katolska kyrkan skulle må bra av demokratiska reformer.